NP č.485 > Pošli to dálBěžný pojem spravedlnostiPetr Pospíšil

Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo.

Byl by to námět na bizarní detektivku – kdyby jejím výsledkem nebylo trestní stíhání několika lidí a vazební stíhání jednoho z nich, Martina Ignačáka. Ten ve vazbě strávil již sedmnáct měsíců, víc než rok přitom čekal, až se nabobtnalý spis s jeho procesem bude vůbec projednávat před soudem, kam ho teatrálně předvedla jednotka samopalníků. Soud o jeho vině či nevině bude svou délkou patrně připomínat Wagnerovu operu a žádosti o propuštění z vazby házel jeden soud za druhým do koše. Pro většinu novinářů se to rovnalo potvrzení viny.

 

Bude zajímavé, jak zareagují nyní: Ústavní soud rozhodnutí o vazbě zrušil a zároveň řekl, že pokud byli skutečně policejní agenti inspirátory útoku na vlak, „není možné, aby někdo byl odsouzen za čin, který spáchal proto, že k němu byl policistou podnícen, naveden, přesvědčen, donucen nebo přemluven“. Ústavní soud citoval rozhodnutí britské Sněmovny lordů v podobné kauze a prohlásil, že takové odsouzení by bylo možno považovat za „hluboce urážející pro běžný pojem spravedlnosti“. Dodal ještě, že „policisté nesmí vytvořit úmysl spáchat konkrétní trestný čin u osoby, u které původně úmysl k takovému činu nebyl“.

 

Co přesně se stalo v malé skupince anarchistů s dvěma nasazenými provokatéry, bude jistě ještě předmětem rozsáhlých diskusí. Nález Ústavního soudu ale nabízí naději, že konečné rozhodnutí o této podivné kauze nebude „hluboce urážející pro běžný pojem spravedlnosti“.


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Kdo vládne světu... / Alexandr Budka, Petr Pospíšil > NP č.374 > Téma čísla Torií spiknutí jsou desítky, vzájemně si odporují. Je velmi nesnadné a nemá ani smysl anžit se je propojit do jednoho smysluplného rámce. Představují spíše nesourodou sbírku různých představ, dokument představ o povaze moci.   číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále Nezastavujme v půli cesty! / Andrea Novotná, Petr Pospíšil > NP č.370 > Pošli to dál Vážený ministře financí (nebo kdo to u nás vlastně rozhoduje o pojmenování veřejných budov a prostranství), píšeme Vám v reakci na návrh některých pražských aktivistů, kteří již poněkolikáté odvážně a srdnatě prolomili atmosféru zastydlého čecháčkovství.   číst dále Zpověď nekuřáka / Petr Pospíšil > NP č.487 > Pošli to dál Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.   číst dále