NP č.487 > Pošli to dálZpověď nekuřákaPetr Pospíšil

Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.

 

Nerozuměl jsem tomu, co všichni mají na vdechování jedovatého kouře, a samozřejmě mě obtěžovalo, že jej ve společnosti kuřáků musím vdechovat taky. Dlouho jsem vnímal jako osvobozující tažení proti tomu, aby se kouření na pracovištích nebo v hospodách bralo jako něco normálního a poškození plic okolních nekuřáků jako pouhá „vedlejší škoda“. Až postupně, krok po kroku, jsem si začal všímat, že tady nejde jenom o zdraví. Z lidí, kteří našli další způsob, jak kuřáky omezit, postavit na hanbu nebo zas jednou vylíčit jako lidi, co nezvládají svou závislost, mám divný pocit. Jako by z těch řečí úplně odkapávala potřeba převahy a sklon ponižovat.

 

Vrchol přišel s novým nařízením, které přikazuje dávat na obal tabákových výrobků výrazné obrázky deformovaných tkání a orgánů – s pomyslným zdviženým prstem: takhle dopadnete! To si opravdu někdo myslí, že někoho odstraší? Nebo někdo prostě má takovou potřebu ponižovat lidi podobným označováním věci, kterou si vybrali – a tím i jich samotných? Proč mě někdo nutí, abych se na veřejném místě díval na tuhle odstrašující variantu pornografie? 

 

Tak nevím. Neměl bych ze solidarity s lidmi, které takhle ponižují, přemoct nechuť a začít taky kouřit? 


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA