NP č.485 > Pošli to dálČetník kontra Scotland YardBarbora Bažantová

Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád.

Podle toho, jakým způsobem česká mainstreamová media filtrují informace o migrantech (už jen časté označení „uprchlická krize“ nebo „migrační vlna“ nevyvolá v člověku zrovna příjemné asociace), by se mohlo zdát, že hned za znavenými utečenci vjedou do Evropy čtyři jezdci z Apokalypsy a nejen naše krásná zem lehne popelem. I tato mince má však dvě strany, když čas od času nahlédneme do tisku zahraničního, zjistíme, že všude nejsou přistěhovalci, hlavně ti vyznávající islám, tak moc na obtíž, ba naopak se o nich leckde píše i s respektem.

 

Například ve Skotsku policejní šéf Phil Gormley na konci léta oznámil, že se tradiční muslimský hidžáb stává oficiálně součástí místní policejní uniformy. Ačkoli třeba v londýnském policejním oddělení je to věc běžná už skoro deset let, je jasné, že skotská novinka zrovna v tuto chvíli odráží spíš než touhu po muslimkách jakožto bdělých strážkyních zákona určitou vstřícnost a respekt k islámské komunitě žijící i přicházející na území Skotska. Je zvláštní, že zatímco poněkud bulvarizovaná zpráva o zákazu nošení „burkin“ ve Francii se dala i v českých denících jen těžko přehlédnout, o tomto vstřícném kroku ze strany Skotska se sem nedonesla ani zmínka. Obojí přitom proběhlo téměř v tutéž dobu.

 

 Pozitivní zprávy ale neprodávají a navíc nenávist vůči islámu je prozatím účinná a pohodlná. Co ale až nám jednou vyschne i tenhle pramen a bude reálně hrozit, že dojdou menšiny, které by mohly nést odpovědnost za naše vlastní útrapy?


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Queen save the Punk / Barbora Šimková > NP č.485 > Pošli to dál Blíží se čtyřicáté výročí Velké hudební revoluce, text k němu vyšel i v Novém Prostoru (482, Punk není mrtev, jen spí). Trochu o historii i o současnosti punkové kultury, její komercionalizaci a – jak uvádí autor v souvislosti s megalomanskou akcí London.Punk – také „galerizaci“. Punk byl pro mě dost důležitej, a i když už chápu, že to není „jediná cesta“, jak jsem si kdysi na základní škole napsala do deníčku, mám ho pořád ráda. číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále Prophets of rage / INSP > NP č.485 > Světozor “Homelessness is a crime. It’s almost a war crime,” says guitarist Tom Morello, now rocking with supergroup Prophets of Rage, featuring members of Rage Against the Machine, Cypress Hill and Public Enemy. číst dále Nezradil jsem vlast / Jiří Ptáček > NP č.485 > Kultura | Výtvarné umění Zatčení ruského umělce Olega Vorotnikova v Praze je další zkouškou naší politické zralosti. číst dále

Nejčtenější články autora

Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále Hry bez hranic / Barbora Bažantová > NP č.479 > Pošli to dál Když byly v roce 1995 zrušeny hraniční kontroly mezi zeměmi schengenského prostoru, zdálo se, že cestování v rámci Evropy bude už jen svobodnější. číst dále Nekompromisní body / Barbora Bažantová > NP č.487 > Pošli to dál Kolik bodů máš, tolikrát jsi člověkem. Čínská vláda už šest let testuje na menším vzorku obyvatel bodovací systém, který by chtěla do tří let rozšířit na celou čínskou populaci. Nebo alespoň na ty, kteří žijí internetovým životem. A jak známo, kdo není připojený, jako by v určitém slova smyslu ani neexistoval.   číst dále