NP č.485 > Pošli to dálQueen save the PunkBarbora Šimková

Blíží se čtyřicáté výročí Velké hudební revoluce, text k němu vyšel i v Novém Prostoru (482, Punk není mrtev, jen spí). Trochu o historii i o současnosti punkové kultury, její komercionalizaci a – jak uvádí autor v souvislosti s megalomanskou akcí London.Punk – také „galerizaci“. Punk byl pro mě dost důležitej, a i když už chápu, že to není „jediná cesta“, jak jsem si kdysi na základní škole napsala do deníčku, mám ho pořád ráda.

Asi není úplně fér počítat zrod této subkultury od vydání debutu Sex pistols Anarchy in the UK společností EMI (!). Co by na to tehdy řekli pankáči v Améru? Byli by ještě víc nasraní. Vždyť neznamenal punk pro hudební průmysl něco jako readymades pro výtvarné umění? Duchamp by byl taky nasranej! Ale co už. Kdo by ještě dnes pochyboval, že zítra může být pohlcen. Právě na toto datum letos připadá protestní (?) akce Burn Punk London. Organizuje ji Joe Corré – obchodník a módní návrhář, aktivista, syn slavných rodičů: provokatérů Vivienne Westwoodové a Malcolma McLarena. Prodavač sexy spoďárů třeba i za tři sta padesát liber se rozhodl spálit všechny své artefakty odkazující ke kultovní éře rebelie. „Musíme to všechno znovu zažehnout,“ vyzývá na svých k tomu speciálně zřízených webovkách. Pankové dědictví po rodičích si vypočítal na pět milionů liber. Na kolik vy? Akce je otevřená veřejnosti. Bude to sláva. Anebo jde spíš o prázdné a trapné gesto fešného milionáře či promyšlenou PR strategii?

 

Corré také tvrdí, že by byl býval jeho život bez punku velmi odlišný, protože se jedná o postoj, který mu pomohl být úspěšný a najít způsoby, jak v rámci struktury společnosti porazit lidi v jejich vlastní hře. Nevím přesně, s kým nebo s čím bojoval. Potvrdil mi ale, že „punk“ může pro každého znamenat něco zcela odlišného.


autor / Barbora Šimková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Četník kontra Scotland Yard / Barbora Bažantová > NP č.485 > Pošli to dál Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád. číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále Prophets of rage / INSP > NP č.485 > Světozor “Homelessness is a crime. It’s almost a war crime,” says guitarist Tom Morello, now rocking with supergroup Prophets of Rage, featuring members of Rage Against the Machine, Cypress Hill and Public Enemy. číst dále Nezradil jsem vlast / Jiří Ptáček > NP č.485 > Kultura | Výtvarné umění Zatčení ruského umělce Olega Vorotnikova v Praze je další zkouškou naší politické zralosti. číst dále