NP č.614 > SockyŠpatné podmínky i chybějící nájemní smlouvy: ubytovny vs. obchod s chudoboutext: Alžběta Ruschková, ilustrace: Hanci6 (Hana Míková)

Špína, zima, hluční spolubydlící či ubytování bez řádné smlouvy a z něj vyplývající nemožnost požádat o sociální dávky určené na bydlení. To jsou časté problémy, na které lidé žijící na ubytovnách narážejí. Přesto mnohdy nemají na výběr. Kapacity obecních i oficiálně zkolaudovaných soukromých ubytoven jsou totiž – především ve větších městech – velmi často vyčerpané.

„Na stejné ubytovně jsem už víc než 11 let. Někdy tam člověk naráží na opilé a hlučné lidi, není tam vždycky klid, to je nepříjemné, ale jinak si nestěžuju. Smlouvu nemám, ale všude v Praze je dost plno a nechci skončit zase v noclehárně,“ popisuje své zkušenosti s ubytovnou jeden z klientů Nového Prostoru. „Když jsem třeba nemocný a vypadne mi část příjmu, tak je těžší všechno zaplatit, ale snažím se ji udržet za každou cenu,“ dodává.

 

Příběh klienta, jehož totožnost redakce zná, ale z důvodu jeho vlastní ochrany nechce zveřejnit, není nijak výjimečný. Na ubytovnách bydlí většina klientů Nového Prostoru. Mnohdy si je drží dlouhodobě, i přes nespokojenost s jejich stavem. A velmi často i bez nájemní smlouvy, jak potvrzuje průzkum, který redakce mezi klienty NP vedla. Podle něj nemá řádnou smlouvu o ubytování téměř 86 % respondentů. To s sebou ale přináší celou řadu nevýhod a problémů.

 

 graf ubytovny a smlouvy

 

Z ankety dále vyplývá, že v Praze, kde jsou problémy s kapacitami patrně největší, platí klienti za ubytovnu v průměru 200–300 Kč za noc, tedy cca kolem 6 000 až 9 000 korun měsíčně. 75 % z nich pak platbu za ubytování hradí měsíčně, ostatní mají možnost obnos uhradit po menších částkách a platit například v týdenních intervalech. Čistý zisk z prodeje časopisu Nový Prostor se v průměru pohybuje od 3 000 Kč do 6 000 Kč za měsíc a prodej není každý den stejný, kvůli čemuž se i měsíční příjem může v průběhu roku výrazně lišit. Náklady na bydlení tak tento výdělek ve většině případů výrazně přesahují.

 

Ubytovny, které poskytují bydlení bez smlouvy či alespoň potvrzení o zaplacení nájmu, jsou sice často o trochu levnější než ostatní, jejich obyvatelé ale ve výsledku většinou nijak neušetří. Kromě neustálé nejistoty, že ubytování může být ukončeno bez náležité výpovědní lhůty, totiž lidé bez řádné smlouvy nemohou čerpat státní podporu ve formě příspěvku a doplatku na bydlení. Podle vedoucí sociálních pracovnic pražského denního centra NP jsou ale v pasti – na ubytovnách se smlouvou je obsazeno a klasický nájemní byt si dovolit nemohou, takže jim nezbývá, než tento „obchod s chudobou“ podporovat.

Ubytovny, které poskytují bydlení bez smlouvy či alespoň potvrzení o zaplacení nájmu, jsou sice často o trochu levnější než ostatní, jejich obyvatelé ale ve výsledku většinou nijak neušetří. 

 „Když se stane, že nějaký klient o ubytovnu přijde, sociální pracovnice pomáhá s hledáním nové. Znamená to hodně telefonování a často i ústupků – například je volno jen na vícelůžkovém pokoji, což je vždycky nevyzpytatelné,“ popisuje Monika Dvořáková. Jindy klienti musí třeba akceptovat místo na vzdálenější ubytovně mimo Prahu, což pro ně představuje vyšší náklady na dojíždění.

 

V extrémním případě – například při výpadku příjmů – pak může klient o možnost bydlet na ubytovně přijít úplně. Pokud nesežene místo na jiné ubytovně či v azylovém domě, kde je situace ohledně kapacit prakticky totožná, je často odkázán na přebývání v noclehárnách. Ty sice poskytují snadno dostupnou a finančně únosnou možnost přespání (kolem 30 Kč za noc), nicméně jak už jejich název napovídá, nezajišťují žádné zázemí přes den, a to ani možnost uschování věcí. Klient se tak do zařízení může vracet vždy pouze na noc a de facto se ocitá na ulici.

 

Problém ubytoven, které poskytují ubytování bez smlouvy, navíc dopadá i na samotné sociální služby a stát. „Tyto ubytovny často nejsou zkolaudované jako ubytovny,“ vysvětluje Monika Dvořáková a pokračuje: „Dostáváme se ale do morálního rozporu – když situaci na ubytovně začneme aktivně řešit, může se stát, že ubytovnu ze dne na den zavřou a spousta lidí se ocitne na ulici. Často tam bydlí celé rodiny s dětmi,“ dodává.

 

 

 

Naši sociální pracovníci pomáhají lidem v sociální tísni řešit obtížné životní situace. Bez vás to ale nejde. Podpořte nás prosím peněžním darem a pomozte Novému Prostoru financovat poskytování sociální práce, díky které se naši klienti mohou znovu začlenit do běžného života.


Alžběta Ruschková autor / Alžběta Ruschková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Víra ukrytá do fantastických světů / Julie Šafová > NP č.614 > Téma čísla V literatuře, filmech, a dokonce i hudbě se mnohdy nevědomky setkáváme se symboly spjatými s vírou a náboženstvím. Autoři do svých děl vkládají jak otevřeně duchovní motivy, tak elegantně skrytou inspiraci. Při troše kreativity lze najít například spojitost mezi postavou legendárního Luka Skywalkera a biblickým Mojžíšem. A ve stínech světa ságy Pána prstenů můžeme dokonce odhalit Satana. číst dále Pastoral Brothers: Máme nevyčerpatelný a nekonečný příběh / Monika Dvořáková > NP č.614 > Rozhovor Nápad točit videa dostali v hospodě u piva, dnes je na sociálních sítích sledují tisíce lidí. Jakub Helebrant a Karel Müller jsou evangeličtí faráři, známí především z YouTube a platformy X, kde různými formami řeší víru a vyjadřují se k aktuálním tématům. O tom, jak dnes vypadá mediální obraz faráře nebo jestli může umělá inteligence psát kázání, jsme si povídali s Pastoral Brothers. číst dále Na Vánoce přímorožce / Klára Bezděčková > NP č.614 > Věda Tradice stavění vánočních jeslí je stará osm set let a vždy v ní hrála významnou roli zvířata. Živá i figurky, domácí, exotická i místní, často fantaskní směsice všeho. Kteří živočichové ale opravdu mohli být svědky událostí, jež se odehrávaly ve starověkém Betlémě? číst dále

Nejčtenější články autora

Hladovějící medvědice i švábi s mláďaty pod křídly: NEJ rodiče ze zvířecí říše / Alžběta Ruschková > NP č.619 > Téma čísla Pro některé živočichy rodičovské povinnosti končí narozením mláďat nebo nakladením vajec. I mezi zvířaty ale najdeme mnohé druhy, které se o své drahé dětičky vzorně starají – budují jim příbytky, shání potravu, chrání je před predátory a předávají jim znalosti i dovednosti potřebné pro přežití. Jaké jsou ty nejlepší a naopak nejhorší mámy a tátové zvířecí říše? číst dále Přál bych si, aby česká společnost opět zažila období kulturní hojnosti
Prodejkyně Kamila versus violoncellista Tomáš Jamník / Alžběta Ruschková
> NP č.610 > Prodejci NP V posledních měsících se pohyboval především mezi New Yorkem a Berlínem, svůj nedávný pobyt v Čechách pak plně věnoval studentům. Není proto divu, že je violoncellista Tomáš Jamník (*1985) jen obtížně k zastižení, a osobní setkání s prodejkyní Kamilou se tak tentokrát nepodařilo uskutečnit. Rozhovor, byť proběhl přes telefon, se ale nesl ve velmi přátelském duchu a hudebníkovo nadšení pro věc z něj přímo čiší. Posuďte sami.
číst dále
Pravou brusli si musím obout vždycky první
Prodejkyně Broňa versus Martina Sáblíková / Alžběta Ruschková
> NP č.606 > Prodejci NP Se sedminásobnou olympijskou medailistkou Martinou Sáblíkovou se prodejkyně Broňa potkala v kanceláři jednoho z prosklených pankráckých věžáků. Nad kávou a s krásným výhledem na Prahu si povídaly o rychlobruslení, konci kariéry, ale třeba také o oblíbené zmrzlině.
číst dále
Mimořádná okamžitá pomoc: rychlá záchrana, nebo další obtížně dostupná dávka? / Alžběta Ruschková > NP č.607 > Socky Má pomoci zaplatit třeba kauci na byt, jídlo nebo lyžařský výcvik pro dítě. Řeč je o mimořádné okamžité pomoci (MOP), dávce Úřadu práce ČR poskytované lidem v sociální tísni, kteří potřebují neodkladně uhradit nezbytný výdaj a nemohou si jej finančně dovolit. Opravdu ale funguje jako rychlá a snadná pomoc dostupná všem? číst dále