NP č.524 > Jiné čteníPřírodní výběrStanislav Komárek

Je tomu už drahně let, co se z Darwinova stěžejního díla O původu druhů... rozšířila myšlenka přírodního výběru mezi lid. Je to pochopitelně metafora: skutečnost, že některé sýkorky zahynou dříve než jiné a třeba ani nezanechají potomstvo, se přirovnává k selekci, kterou provádí chovatel – řekněme všichni koně, kteří při závodech neběhají dost rychle, jsou rozemleti do salámu.

Celá věc má některá úskalí, například rozšířenou představu o přežívání schopnějších či silnějších – při bližším ohledání se ukáže, že jsou to ti, kteří dokázali zanechat největší počet potomků, ať už je použitá cesta jakákoli. Přesto je jaksi patrno, že sýkorka, která opakovaně spadne z větve, mnoho potomstva nezanechá. Rovněž tak bylo už od dob Darwinových patrno, že člověk se přírodnímu výběru jaksi vymknul. Kolem přelomu století byla oblíbeným zdrojem obav degenerace lidstva či jednotlivých národů: noční můrou lékařů, politiků i dalších osob, které se cítily odpovědné za budoucnost člověčenstva – a takových se vždycky najde či samo ustanoví dost – byla tehdy představa, že zdravotně či mentálně nekvalitní jedinci se nekontrolovaně rozmnožují a zaplavují svým potomstvem luhy a háje, tu milované vlasti, tu celoplanetárně. Paralelně s tím se zrodila myšlenka eugeniky – „zlepšování lidského rodu". I ta je kupodivu spojena s Darwinovou širší rodinou, zejména s jeho bratrancem Francisem Galtonem. Do pádu německé Třetí říše, která takovéto „chovatelské" projekty dlouhodobě zdiskreditovala, se podobné myšlenky vážně probíraly a zčásti realizovaly v celé euroamerické kultuře, byť se o tom dnes nemluví. Ač se dnes obecné obavy točí kolem zcela jiného okruhu otázek, problém kdysi odložený k ledu se opět hlásí o slovo a les etických otazníků houstne. Jak se stavět k „zlepšovatelům lidského rodu" pomocí genetických manipulací? Změní se dojemná starost některých amerických expertů o budoucí „rovný přístup všech vrstev obyvatelstva" ke genetickým manipulacím velmi brzy ve starost o „rovnou povinnost" v tomto smyslu? Francis Galton by se divil.


autor / Stanislav Komárek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Ušil jsem si námořnické tričko / Štěpán Materna > NP č.524 > DIY „Už jenom začistíme lemy, a bude to.“ Zní to povzbudivě, blíží se ale půl devátá večer a dnešní kurz se chýlí ke konci. Vzdáváme to a domlouváme se na další termín, už třetí. Původně jsme se domluvili, že pro účely naší reportáže budeme šít něco jednoduchého, co zvládneme na jedno sezení. Třeba triko. Jenže během první lekce jsme ani nevzali do ruky jehlu a nit, ani jsme nesedli k šicímu stroji. číst dále Ztraceni v lese / Redakce > NP č.524 > Téma čísla To nejlepší, nejzajímavější, nejděsivější a nejopravdovější se vám v lese stane tehdy, když se ztratíte. A nejlépe, když se ztratíte schválně. Pojďte s námi ztratit se v lese. číst dále Jubilejní háje - Les, základ státu / Libor Hruška > NP č.524 > Téma čísla Někdy les není jen obyčejným lesem, může být i politickým symbolem. Tak jako háje svobody, které se na území Československa ve velkém sázely v jubilejním roce 1928. Primárně šlo o politické gesto, některé z hájů ale lesníkům zároveň sloužily jako pokusné laboratoře. číst dále Krásně děsivé muchomůrky / Jana Hessová > NP č.524 > Téma čísla Autorka kuchařek o jedlých květech Jana Vlková píše o tom, jaké muchomůrky jsou jedovaté a jaké třeba i jedlé. Ale doma to nezkoušejte. číst dále