NP č.512 > Novinky / TechnoskopMěsíc je drsná milenkaDarek Šmíd

Zlatou horečku nahrazuje „měsíční horečka“; čas dobývání „osmého kontinentu“ se blíží.

Měsíc je drsná milenka je vědecko-fantastický román Roberta A. Heinleina. Stejně tak je to ale vcelku trefné (to se musím pochválit) pojmenování aktuálního stavu průzkumu naší milé (a jediné známé) přirozené družice Země. Ještě vloni existovala velká naděje, že právě teď už se budou po měsíčním povrchu projíždět robotická vozítka soutěžících, kteří se zúčastnili vesmírného závodu Google Lunar XPRIZE. Vítězný tým měl shrábnout několik milionů dolarů za to, že na Měsíc pošle vozítko, které ujede určitou vzdálenost a pozemšťany o tom vyrozumí záznamem v HD. Bohužel ani jeden z týmů se nakonec nedostal tak daleko; doplácat se na Měsíc evidentně není jen tak.

 

Což ovšem neznamená, že by to pozemšťané s Měsícem vzdávali. Měsíc je možná drsná milenka, ale stejně tak je to také žádaná milenka. Soutěžící ve zmíněném závodu sice neuspěli, ale v příštích několika letech se na měsíček chystá hned několik velmi zajímavých expedic. Server Space.com v té souvislosti hovoří dokonce o „měsíční horečce". Na tahu je třeba společnost Astrobotic, která pracuje na měsíčním vehiklu jménem Peregrine. Peregrine je vlastně takový měsíční stěhovák: uveze 265 kilogramů materiálu a firma už nyní nabízí cenu za materiál, který by chtěl někdo dovézt na Měsíc – potřebujete-li tam nahoru skutečně něco nutně dostat, ať je to třeba pytel brambor, připravte si částku 1,2 milionu dolarů za kilo materiálu (zajímavým čtením je v této souvislosti mimochodem nová kniha autora Marťana Andyho Weira Artemis, kde se na Měsíci v budoucnosti platí právě měnou vycházející z přepočtu na gram dopraveného materiálu na Měsíc).

 

Na své vlastní měsíční misi přitom nadále pracuje také projekt miliardáře Jeffa Bezose (zakladatele firmy Amazon) Blue Origin, která chystá obdobného měsíčního stěhováka jménem Blue Moon (ten bude schopný utáhnout celé čtyři a půl tisíce kilo materiálu). A měl by být první vlaštovkou neustálé robotické, potažmo i lidské přítomnosti na lunárním povrchu. (Ostatně, pokud se lidstvo nechce neustále jen plácat na zeměkouli jako banda lenochů, nebude mít možná jinou možnost – americká vláda zřejmě nehodlá prodloužit financování mezinárodní vesmírné stanice ISS déle než do roku 2025; a protože je ISS zatím jediným místem, které je neustále obydlené lidmi mimo povrch Země, bude to chtít možná nějakou alternativu... a měsíček na nebi hlubokém zní jako solidní varianta).

 

Společost Moon Express, která se „měsíční horečky" účastní, Měsíc nazývá rovnou „osmým kontinentem" Země (což je vážně celkem super nápad) a japonský start-up iSpace chce skutečnou měsíční krajinu zabydlet celými hejny robotických vozítek. Společně s chystanými indickými a čínskými výpravami na tvář Luny je nad Slunce jasné, že na Měsíci bude brzy pěkně veselo.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA