NP č.500 > HappyEndiNejsem tak naivníJakub Yellen

Na fotce vidíte Američana Petera v dobách, kdy mu nezbývalo než v Praze prodávat NP. Dnes je tenhle nomád zase na cestách, vypátrali jsme ho po e-mailu.

Z Ameriky jsi odešel na protest proti válce v Iráku a v Evropě jsi žil na ulici mimo jiné i v Amsterodamu nebo v Berlíně. Můžeš to nějak porovnat s Prahou?
Amsterodam je hodně drsný. Pokud seš na ulici, nejsi vůbec nikdo. Vlastně odpad. Říkal jsem si, že snad bude i lepší nechat se zavřít do vězení než být na amsterodamských ulicích. Ale zase já jsem takový, že nemůžu jít a vědomě porušit zákon. Tvůj největší nepřítel na amsterodamské ulici je policajt. Jak se ke mně chovali, to jsem nikdy nezažil. Naopak v Berlíně nebo v Praze jsou nejhorší tvoji kolegové bezdomovci.

 

Co je tvoje největší ponaučení ze tvé bezdomovecké dráhy?
Ztratil jsem iluze. Nebo ne iluze. Už nejsem tak naivní. Měl jsem za to, že lidé jsou v jádru dobří, ale tohle mi ukázalo, že to tak není. Byl jsem vždycky naivní levičák. Teď bych všem těm dětem s Che Guevarou na tričku rád vzkázal: Byl jsem jako vy. A vím, že jste totálně mimo.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

ČESKO 2017 / Jan Štěpánek, David Zábranský > NP č.500 > Téma čísla Máme tendenci se neustále podceňovat, nebo jsme k věčnému brblání odsouzeni ironií osudu? Jsme my Češi víc než vyčuraní lokajové? Jsme smějící se bestie? Oběti? Naivkové? K pětistému vydání NP jsme požádali spisovatele Davida Zábranského, aby pro nás sestavil sbírku povídek o současném Česku. Věděli jsme, že nechceme žádné švejkování, litování se, osočování druhých. Věděli jsme, že chceme surový materiál o surových Češích. Chtěli jsme něco sebevědomého, překvapivého. A dostali jsme to. číst dále hraniční kameny / Jan Těsnohlídek > NP č.500 > Poezie číst dále Hezky česky / Roman Ráž > NP č.500 > Povidky Táto,“ vyzvídá malý Michal, „co to znamená?“ „Co myslíš?“ Chlapec ukazuje na plakát před obchodem, z něhož právě vyšli. „No, co je s ním?“ Michal už umí číst. Pomalu slabikuje: „Nakupujte hezky česky!“ číst dále Já jsem vždycky věřil tomu, že se z toho prostě dostanu / Jakub Yellen, Jan Štěpánek > NP č.500 > HappyEndi Za téměř 18 let prošlo Novým Prostorem 9825 lidí, kteří se ocitli v sociální tísni. Byli zachyceni záchrannou sítí, která jim nedovolila propadnout až na samé dno. Každý rok si z dvou set klientů NP najde práci průměrně 40 lidí. Našli jsme tři bývalé prodejce, kterým se tento šťastný krok podařilo udělat, a k 500. jubileu je pro vás vyzpovídali. číst dále