NP č.497 > Téma číslaTma léčíJakub Yellen, Jan Štěpánek

Terapie tmou je původně stará tibetská technika yangtig neboli příprava na smrt. V Beskydech ji svým klientům nabízí Andrew A. Urbiš. Týdenní pobyt v naprosté tmě a tichu má prý blahodárné účinky na vaše psychické i fyzické zdraví. Prostě se vypnete a jste sami se sebou. Děsivé? Ozdravné.

Většina lidi má tmu spojenou s něčím záhadným, děsivým, se smrtí. Vy naopak tmě dáváte veskrze pozitivní kontext...
Za dva tisíce let existence křesťanství bylo lidstvo deformováno strachem ze tmy. I proto mají lidé dodnes z té tmy strach, aniž si to uvědomují, protože světlo, to je přece Bůh, to je nebe, to je nějaké vykoupení. A oproti tomu, jak říká Tomáš Akvinský: tma a ženská je zlo.

 

Jsou kultury, pro které tma nemá ty negativní konotace?

No jistě, například východní kultury. Bohyně temné luny a čínská monáda. Pro ně jsou střídání světla a tmy, aktivity a útlumu běžné principy životního rytmu. Jednou jsem ve schránce našel anonymní dopis od pacientky, která mě nařkla, že jsem nositel zla a tmy, a proklínala mě do horoucích pekel, a pak se zapomněla podepsat. Na závěr pak napsala: ať se snažíte, jak se snažíte stejně jednou zavládne světlo a neustále bude svítit slunce. Já jsem se pak asi dvě hodiny smál a představoval jsem si ta spálená pole a zničenou zem. Já nejsem propagátor tmy, já prostě jenom vím, že z hlediska přírodních rytmů jde o cyklické střídání, které k životu patří.


V roce 2001 byla v Kolíně nad Rýnem mezinárodní konference onkologů z celého světa, kde se snažili dobrat příčiny, proč je neustálý nárůst onkologických onemocnění. A oni tenkrát došli k názoru, že jedním ze základních faktorů je světelné znečištění, že pořád někde něco svítí. My totiž v mozku máme epifýzu, drobnou žlázu, která produkuje melatonin (hormon spánku – také se mu říká hormon mládí), a epifýza tenhle hormon produkuje, jen když je tma. A melatonin je zároveň také nejsilnějším antioxidantem, který si tělo vytváří samo jako obranu před onkologickými onemocněními. Když je v noci světlo, tak se nic z tohohle neděje. To je první doporučení, které svým klientům dávám: spěte v ÚPLNĚ zatemněné místnosti. Když půjdete v noci na WC a na okamžik si rozsvítíte světlo, tak epifýza přestane produkovat melatonin až na 48 hodin!

 

Tohle se prý děje hlavně u modrého LED světla, což jsou mobily, televize...
Ano, máte pravdu a je velmi zajímavé, že to nedělá červené světlo. A tady se zdá, že se lidský organismus přece jen adaptoval, když jsme dlouhá staletí v noci koukali do ohně. Když obsluha u nás nese do kabiny jídlo, svítí si právě červenou baterkou.

 

Organismus je trénován denně přijímat spousty informací, a ony najednou nejsou. přijde regulérní absťák. 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Jan Štěpánek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

V práci tajím těhotenství / Jan Kalous > NP č.497 > Poradna první pomoci Aneta právě nastoupila do nového zaměstnání. Během prvního měsíce zjistila, že je těhotná. Momentálně to ale svému zaměstnavateli nechce sdělit, jednak se bojí, že těhotenství ještě nemusí dopadnout dobře, a také má strach, že o práci přijde. číst dále Jako by se na mě ti chlapi domluvili / Jan Štěpánek > NP č.497 > Život prodejce Divadlo Pod Palmovkou chystá premiéru slavné Paní Bovaryové. Příběh nenaplněné lásky, životního zklamání a deziluzí nám připomněl životní osudy naší prodejkyně Květy. Vypravili jsme se tedy s Květou za tvůrci inscenace. číst dále Vidět ve tmě / Redakce > NP č.497 > Téma čísla Dovedete si představit být týden sami se sebou v naprosté tmě? Tušíte, jak vypadá pravá tma? Ne taková, kterou zředí neodbytné světelné znečištění? A o čem se zdá slepcům? Jak poznají, že skončila noc a začal nový den? Čím více toho o tmě zjištujeme, tím více nás fascinuje. Zavřete oči. Co vidíte? číst dále Moc bezmocných / Jan Stern > NP č.497 > Fejeton Možná byste to do mě neřekli, ale já mám vysokou školu. Ne moc vysokou, takže jsem skončil u fejetonů, a nikoli u vědeckých studií, ale vejška to přece jenom byla. A učili jsme se tam hlavně o masových médiích. Povídali jsme si tehdy hlavně o tom, jestli jsou mocná, anebo nikoli. Dnes, kdy masomédia byla převálcována sociálními sítěmi, „informačními bublinami“, „postfakty“ a těmahle věcma, už je to samozřejmě jasné. Ale tenkrát, za mého mládí, kdy letěly Oasis, Cranberries a Unie svobody, to ještě nebylo tak zřejmé. Tehdy se ještě debatovalo o této věci vášnivě. číst dále