NP č.500 > HappyEndiJá jsem vždycky věřil tomu, že se z toho prostě dostanuJakub Yellen, Jan Štěpánek

Za téměř 18 let prošlo Novým Prostorem 9825 lidí, kteří se ocitli v sociální tísni. Byli zachyceni záchrannou sítí, která jim nedovolila propadnout až na samé dno. Každý rok si z dvou set klientů NP najde práci průměrně 40 lidí. Našli jsme tři bývalé prodejce, kterým se tento šťastný krok podařilo udělat, a k 500. jubileu je pro vás vyzpovídali.

Bývalý prodejce Jozef Kunt je Novému Prostoru natolik zavázaný, že byl ochoten na tento rozhovor počkat v Praze o den déle, než měl naplánováno. „Nový Prostor mi moc pomohl. Chci, abyste to tam napsali," říkal nám s naléhavostí v hlase. Jozef má dnes dobře placenou práci a je dalším člověkem v řadě, který díky prodeji NP přežil své nejtěžší životní období.


Jozefe, slyšel jsem, že se teď máte dobře. Jak k tomu došlo?
Já jsem vždycky věřil, že se z té ulice dostanu. Vždycky. Tak možná proto... Nedávno mi zavolal dávný kamarád, jestli bych s ním nešel do Německa jako zedník k jedné české firmě. Tak jsem to zkusil a vyšlo to. Zateplujeme fasády. Když se daří, mám i čtyřicet tisíc měsíčně, průměrně kolem třiceti. Můžu zase jezdit domů a vidět se s dětma.

Dostal jsem se s jednou českou firmou do německa a zase můžu jezdit domů za dětma.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Jan Štěpánek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.