NP č.497 > Téma číslaVidět ve tměRedakce

Dovedete si představit být týden sami se sebou v naprosté tmě? Tušíte, jak vypadá pravá tma? Ne taková, kterou zředí neodbytné světelné znečištění? A o čem se zdá slepcům? Jak poznají, že skončila noc a začal nový den? Čím více toho o tmě zjištujeme, tím více nás fascinuje. Zavřete oči. Co vidíte?

Tma, to není jen neprostupná temnota. Když se do ní zadíváte pozorněji, zjistíte, že má mnoho rovin, odstínů a vlastně i barev. Vybrali jsme několik zajímavých osobností, jejichž práce či životní poslání nějakým způsobem s fenoménem tmy souvisí. Vyrazili jsme do Beskyd za Andrewem Urbišem, pánem, který vás na týden zavře do vily Mátma, kde je naprosté ticho a tma. Andrew vám denně nenosí jen jídlo, ale také rady a naslouchá vám a dělá vám jakéhosi průvodce tmou, průvodce na cestě, kde se znovu nalézáte. Vyzpovídali jsme astronoma a také lobbistu za tmu, pana Suchana. Vyprávěl nám o fatálních důsledcích světelného znečištění, o nemožnosti člověka nalézt v současném světě tmu coby místo klidného osamění a pozorování života. Ve tmě toho občas uvidíte víc, než se zdá, a je škoda, že se o to ochuzujeme. Že tma vám zbystří smysly, nám vyprávěli vlastně všichni dotazovaní. To je přesně ten druh tmy, který lidé vyhledávají, ale co když ve tmě uvíznete nedobrovolně? Vyzpovídali jsme také Ivana a Honzu, dva nevidomé, kteří se nám svěřili se svými těžkostmi se spaním. Protože když nevidíte, nevíte, jestli je den, anebo noc, a spánkové deprivace slepců jsou nesmírně zajímavé a přitom nepříliš známé téma. A když bádáte o tmě, nemůžete se neotřít o téma smrti. Je umírání cestou ke světlu, a nebo do temnot? Namísto duchovního, psychologa nebo básníka jsme se na to zeptali toho, kdo na to má nejvíce přimočarý náhled – anesteziologa. Ačkoliv nám tvrdí, že smrt je spíše cestou do tmy, my po všech těch rozhovorech a reportážích, které jsme tomuto tématu věnovali, víme, že i kdyby nás po smrti nečekalo nic než tma, bude to neskutečně zajímavý a podnětný společník.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

V práci tajím těhotenství / Jan Kalous > NP č.497 > Poradna první pomoci Aneta právě nastoupila do nového zaměstnání. Během prvního měsíce zjistila, že je těhotná. Momentálně to ale svému zaměstnavateli nechce sdělit, jednak se bojí, že těhotenství ještě nemusí dopadnout dobře, a také má strach, že o práci přijde. číst dále Jako by se na mě ti chlapi domluvili / Jan Štěpánek > NP č.497 > Život prodejce Divadlo Pod Palmovkou chystá premiéru slavné Paní Bovaryové. Příběh nenaplněné lásky, životního zklamání a deziluzí nám připomněl životní osudy naší prodejkyně Květy. Vypravili jsme se tedy s Květou za tvůrci inscenace. číst dále Tma léčí / Jakub Yellen, Jan Štěpánek > NP č.497 > Téma čísla Terapie tmou je původně stará tibetská technika yangtig neboli příprava na smrt. V Beskydech ji svým klientům nabízí Andrew A. Urbiš. Týdenní pobyt v naprosté tmě a tichu má prý blahodárné účinky na vaše psychické i fyzické zdraví. Prostě se vypnete a jste sami se sebou. Děsivé? Ozdravné. číst dále Moc bezmocných / Jan Stern > NP č.497 > Fejeton Možná byste to do mě neřekli, ale já mám vysokou školu. Ne moc vysokou, takže jsem skončil u fejetonů, a nikoli u vědeckých studií, ale vejška to přece jenom byla. A učili jsme se tam hlavně o masových médiích. Povídali jsme si tehdy hlavně o tom, jestli jsou mocná, anebo nikoli. Dnes, kdy masomédia byla převálcována sociálními sítěmi, „informačními bublinami“, „postfakty“ a těmahle věcma, už je to samozřejmě jasné. Ale tenkrát, za mého mládí, kdy letěly Oasis, Cranberries a Unie svobody, to ještě nebylo tak zřejmé. Tehdy se ještě debatovalo o této věci vášnivě. číst dále