NP č.423 > Pošli to dálPozor, radikálové!Andrea Novotná

Významy slov jsou v neustálém pohybu. Někdy se část stane celkem, někdy celek částí. A tak se také slovo „radikál“ stalo označením pro neonacisty nebo prostě násilnické rasisty.


 

Radikálové se pokusili prorazit k romským obydlím a napadnout jejich obyvatele… Policie na koncertu radikálů zadržela desky s neonacistickou tématikou….

 

Významy slov jsou v neustálém pohybu. Někdy se část stane celkem, někdy celek částí. A tak se také slovo „radikál“ stalo označením pro neonacisty nebo prostě násilnické rasisty. Původně to byli „pravicoví radikálové“, protože ale žádní radikálové s jiným přívlastkem nebyli nejspíš v newsroomech dlouho k mání, stalo se tak nějak zbytečné použít dvě slova tam, kde stačí jedno.

Jenže označovat neonacisty za radikály není podobné, jako říkat všem růžím prostě květina. Je to spíš stejné, jako říkat kaprovi velryba. Slovo radikál má totiž mnoho významů. V mnoha případech je označením pro stoupence přímočarých řešení a odpůrce kompromisů. Proto byli za radikály označováni třeba odpůrci otroctví a dnes třeba mnozí ekologové. To slovo má úctyhodnou historii – což patrně souvisí s tím, že jeho původní význam je „jdoucí ke kořenům problémů“, k jádru věci.

Ke kořenům kterých problémů ale míří rasismus a neonacismus? Zdá se, že spíš neomylně bloudí po povrchu, ať už jím je barva kůže nebo třeba židovsky znějící příjmení. Ke kořenům míří spíš kritické myšlení a ta hnutí, která dokážou uplatnit jeho závěry.

 

Pro neonacisty je označení za radikály kompliment. Pro skutečné radikály znamená zařazení do jednoho pytle s rasisty urážku. A obojí je nezasloužené.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Česká práce / Martina Křížková, Andrea Novotná > NP č.379 > Reportáž Lidé, kteří stojí za masivním zneužíváním zahraničních dělníků v českých lesích, se zapletli již dříve ve Vietnamu. Podvod, na který upozornil Nový Prostor letos v lednu, tentokrát však přímo z Hanoje.   číst dále