NP č.371 > Téma číslaNaše dnešní revoluceTomáš Havlín, Andrea Novotná

Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.

 

TVORBA OSOBNOSTÍ

Média neumí zázraky. Co ale dovedou spolehlivě, je vytvořit idol. Anebo absolutní nulu. Jaké jsou dojmy zběžného čtenáře tisku?

 

Vladimír Beneš

Profese: Neurochirurg.

Renomé: Král v královské disciplíně, absolutní špička, vědecká kapacita.

Osobnost: Pro časopis Moje psychologie se sám popsal slovy: Individualita, invence, tolerance, poctivost, lenost. Suverénní, zábavný bohém, schopný mluvit o své profesi i sněhové nadílce. Rocker, cestovatel-dobrodruh a entomolog.

Očekávaná budoucnost: Prezident.

Verdikt: Paleček nahoru.

 

Martin Engel

Profese: Rentgenolog.

Renomé: Pochybné. Nahraditelný.

Osobnost: Nevyrovnaná, náběh k psychické poruše, trpí sklony k agresivitě. Zištný, bezskurpulózní, amorální. Další zájmy neznámé.

Očekávaná budoucnost: Pacient.

Verdikt: Paleček dolů.

 

KOLEKTIVNÍ PRANÝŘ

Ostrakizující katalogy hanby, posilující atmosféru strachu a podezírání, nejsou žádná novinka. Ať už jsou kritéria jakkoli bizarní, vždy se najde někdo, komu se paušalizující odsudek stane posláním. O zveřejnění seznamu lékařů na odchodu nyní neúspěšně zažádali někteří pacienti, již si myslí, že „z vyděračů se nemohou stát slušní lidé“. O tom, že morální selhání je neléčitelné, jsou přesvědčeni i někteří američtí lékaři. Na stránce www.doctorsknow.us si mohou překontrolovat, zda si potenciální pacient, jenž zaklepal na dveře jejich ordinace, náhodou už v minulosti na lékařskou péči nestěžoval.

 

PODPORA Z MÍST NEJVYŠŠÍCH

Když stovky lidí protestovaly proti tomu, aby se poradcem premiéra Nečase pro lidská práva stal Roman Joch, proslulý mimo jiné podporou Pinocheta, ještě netušily, že je o pár měsíců později čeká těžší kalibr. Ministr školství Dobeš totiž v únoru ohlásil záměr jmenovat svým prvním náměstkem Ladislava Bátoru.

Bátora je známý jako organizátor ultrakonzervativních iniciativ a kandidát za rasistickou Národní stranu. Co jej předurčovalo pro výkon vysoké funkce? Nic menšího než doporučení prezidenta republiky, který se Bátory rovněž zastal v textu, nazvaném Malá česká hilsneriáda. Klaus byl vždy proslulý poněkud nehoráznými výroky. Srovnání nesouhlasu veřejnosti s tím, aby významnou funkci v resortu školství zastával rasista, s antisemitským štvaním proti Židu Hilsnerovi, neprávem obviněnému z rituální vraždy, představuje ovšem další stupeň toho, jak moc se v Česku rozmlžují pojmy.

 

DEMOKRACIE JAKO PŘEŽITEK?

Jak zajistit, aby o politice rozhodovali jen vhodně disponovaní? Bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek, filozofující biolog Stanislav Komárek a historik a novinář Petr Zídek našli řešení: omezme volební právo. Jak ovšem rozpoznat onu přirozenou a moudrou elitu? Pochopitelně podle majetku. „V Česku platí přímé daně jen jedna třetina lidí, nejmenší počet z celé Evropy. A jen tato třetina lidí by měla mít hlasovací právo,“ napsal už loni Macek.

Pro Komárka je pak všeobecné volební právo přímo „evoluční pastí“ západní civilizace – vede k přerozdělování neschopným. Už nedoříkává, co by znamenalo důsledné aplikování ideologie vytvořené z darwinismu na společnost: slabší ať pojdou.

Ne snad, že by zrušení volebního práva pro nízkopříjmové kategorie či nezaměstnané hrozilo. Že se ale stále častěji ozývá jeho zpochybnění znamená trojí. Jednak ponížení pro ty, jejichž práva jsou zpochybňována. Dále signál toho, že stále významnější část veřejného mínění pokládá občanskou rovnost za přežitek. A konečně to, že si stále více lidí chce stát a společnost představovat jako firmu, v níž rozhodují pouze její akcionáři – daňoví poplatníci.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Neposlušná poslušnost / Jan Šerek > NP č.371 > Téma čísla O významných psychologických objevech se obvykle hovoří ve formě příběhů. Zápletka bývá podobná - nadaný výzkumník se zajímavým nápadem provedl experiment a svými výsledky šokoval svět. Méně jednoduché už to bývá se závěry, které se z takových experimentů dají vyvodit. Nejinak tomu je u zkoumání lidské konformity a poslušnosti.   číst dále S penězma do hospody nelez / Jan Stern > NP č.371 > Fejeton Možná už jste někdy přemýšleli nad tím, jakáže opravdová neslušnost by se dala provést. Možná jste si mysleli, že takovým neodpustitelným faux pas by bylo třeba odplivnout si na zem v opeře. Na červený koberec. Po požití zeleného lékořicového pendreku. Snad jste věřili, že hrubým porušením společenských norem by bylo, kdyby vám při pohřebním obřadu zazvonil mobilní telefon, nejlépe s vyzváněcí melodií Final Countdown od Europe, případně s rozjuchanou znělkou pořadu Možná přijde i kouzelník Tak už jdeme do finále.   číst dále Čtyři ve Čtyřlístku / Jan Němec > NP č.371 > Dějiny přítomnosti Můžete přísahat na komiksové příběhy Hellboye, Loba či těch se Sin City, můžete být pouze nahodilými čtenáři Zeleného Raoula nebo se nezajímat o kreslené seriály vůbec, ale Čtyřlístku se prostě nevyhnete. Protože byl první. A na dlouhou dobu jediný.   číst dále Komunismus pro 21. století / Petr Pospíšil > NP č.371 > Pošli to dál Lech Walesa, bývalý polský prezident a ještě předtím předák patrně největšího hnutí proti komunistickému režimu ve střední a východní Evropě, odborů Solidarita, překvapil. V reakci na události v severní Africe totiž prohlásil, že nastal „čas na komunismus pro 21. století“.   číst dále