NP č.360 > FejetonInteraktivní vyhořeníJan Stern

Moderátorka: Vítám docenta doktora kandidáta věd, s nímž si dnes v našem interaktivním pořadu budeme povídat o takzvaném syndromu vyhoření. Pane docente, vysvětlete naším posluchačům, co vlastně takový syndrom vyhoření je.

Doc. Dr. Csc: Ten pojem se používá od šedesátých let dvacátého století. Syndrom vyhoření se týká většinou reprezentantů profesí, které pracují s lidmi. Učitelů, lékařů, často bývá zaměňován s depresí či syndromem chronické únavy…

Moderátorka: Já vás přeruším, pane docente, protože máme na telefonu posluchače. Jste ve vysílání, dobrý večer.

Posluchačka: Tady Vachoušková, Libeň. Já vás moc zdravím, my se známe, paní Marie. Vínečko na Mělnickém zámku.

Moderátorka: Ano, vzpomínám si, moc vás zdravím.

Posluchačka: Já bych chtěla říct, že to vyhoření moc dobře znám, můj manžel je naprosto vyhořelý. Ale já mu vždy řikám: když si mě nevšímáš ty, já si nebudu všímat tebe. Jinak jste nejlepší rádio. Moc díky za váš kultivovaný projev, který se dneska už nevidí.

Moderátorka: Já vám děkuji moc, moc si tohoto hodnocení vážíme. Pane docente, myslíte, že by syndrom vyhoření mohl souviset i s partnerskými vztahy, jak naznačovala naše posluchačka?

Doc. Dr. Csc: Tak… Každá psychická porucha se dříve či později podepíše i na partnerském vztahu, to je jasné. Ale syndrom vyhoření je přeci jen trochu něco jiného, než si naše posluchačka asi…

Moderátorka: My už ale máme další dotaz. Slyšíme vás a těšíme se na vaši otázku.

Posluchač: Haló?

Moderátorka: My vás slyšíme, ale poprosíme vás: ztlumte si rádio.

Posluchač: Máňo, je to tam slyšet?

Moderátorka: My vás slyšíme, můžete položit svůj dotaz, přidat svou reakci. Jen si ztlumte rádio, ať nám nevzniká ozvěna.

Posluchač: Haló?

Moderátorka: Tak spojení se nám asi přerušilo. Nevadí. Já bych se vrátila k tomu, co jsme nakousli před chvílí a co jistě zajímá řadu našich posluchačů – syndrom vyhoření a partnerské vztahy.

Doc. Dr. Csc: Ano, já jsem v podstatě již naznačil, že těžiště toho problému je spíše ve sféře pracovní…

Moderátorka: Teď ale dáme slovo dalšímu volajícímu. Dobrý večer.

Posluchač: Já bych se chtěl zeptat, jestli je to taky syndrom. Když se dívám na ty americký krváky, tak je mi z toho vážně zle. A taky je mi zle z toho, že posíláme umírat naše vojáky do Afghánistánu…

Moderátorka: Myslím, že náš posluchač nakousl zajímavé téma – jakou roli mohou v syndromu vyhoření sehrát média, ta informační záplava kolem nás?

Posluchač: …Kolem toho šmejda obskakovali, kdybych šel do nemocnice já, tak se na mě každej vysere!

Moderátorka: Poprosím režii, aby nám posluchače stáhla, a já zopakuji svůj dotaz: média a syndrom vyhoření.

Doc. Dr. Csc: Myslím, že se nedá říci, že by média sehrávala v syndromu vyhoření zásadní roli.

Moderátorka: Tak to byla jednoznačná odpověď, já za ni děkuji a dodávám: nakonec televizi si může každý vypnout (smích).

Doc. Dr. Csc: Ano, to je nezpochybnitelné.

Moderátorka: Výborně. Já myslím, že je ten pravý čas na písničku.

Ladislav Štaidl: Tak blízko jsem tvá ústa měl, tak blízko, jak jen můžou být…

Moderátorka: A my jsme zpátky ve studiu, vedle mne sedí docent doktor kandidát věd – nezapomněla jsem na nějaký titul?

Doc. Dr. Csc: Nezapomněla.

Moderátorka: To jsem ráda (smích). Já připomínám, že naším dnešním tématem je syndrom vyhoření. V první části pořadu jsme analyzovali, co to vlastně syndrom vyhoření je. Nyní bych se zeptala: když posluchači na sobě syndrom vyhoření zpozorují, co mají dělat?

Doc. Dr. Csc: Pokud by opravdu měli pocit, že by snad syndrom vyhoření mohli mít – a já bych snad raději zopakoval některé jeho základní…

Moderátorka: Já vás přeruším, pane doktore, protože se k nám dovolal další posluchač. Jsme rádi, že voláte, a nasloucháme vám.

Posluchač: Prosimvás, lidé nenajdou klid, pokud se nenavrátí k víře svých otců. K Desateru! A také bych chtěl říct, že se dneska v rodinách málo zpívá…

Moderátorka: Ano, já moc děkuji. Tak, pane docente, může víra pomoci v léčení syndromu vyhoření? Vždyť už v evangeliu se píše: víra tvá tě uzdravila.

Doc. Dr. Csc: Ano, víra někdy pomáhá v léčení některých poruch, ale u syndromu vyhoření ten problém…

Moderátorka: Já se omlouvám, že vás přeruším, nezapomeňte myšlenku, ještě se k ní vrátíme, teď si ale poslechneme další dotaz. Připomínám, že nám stále můžete volat na 222 333 222. Máte slovo.

Posluchač: Já bych chtěl říct tomu pánovi, co se navážel do pana prezidenta Havla, aby se vodstěhoval na Kubu!

Moderátorka: Ano, to bylo jasné stanovisko, víc k němu asi netřeba dodávat.

Doc. Dr. Csc: Myslím, že ne.

Moderátorka: A já se na závěr zeptám: je syndrom vyhoření léčitelný? Ale poprosím vás o stručnou odpověď, protože máme už jen minutu.

Doc. Dr. Csc: Samozřejmě, že je. Není to snadné, ale existuje psychoterapeutická pomoc.

Moderátorka: Tak aspoň nějaká dobrá zpráva nakonec, v tomto trochu ponurém tématu. Já vám děkuji za vaše fundované názory, pane docente, a vám, milý posluchači, přeji pěkný zbytek večera. A nezapomeňte, že za týden jsme tu s naším interaktivním magazínem zas, tentokrát se podíváme na zoubek jaderné fúzi. Samozřejmě, už nyní se těšíme na vaše názory a dotazy.

Karel Gott: Oči má sněhem zaváté, v duši má chladný stín…

 


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vesmír v reklamě na McDonald´s / Martina Křížková > NP č.360 > Rozhovor Na jevišti ani ve filmu ji obvykle nepřehlédnete. I když tvrdí, že je jen nástorjem tvůrce - režiséra, zůstává svá. Herečka Simona Babčáková je ovšem těžko k přehlédnutí i mimo světla ramp.   číst dále Vítejte pryč / Andrea Novotná, Alexandr Budka > NP č.360 > Téma čísla Na adresu magistrátu padala v létě obvinění - tentokrát ale ne z finančních machinací. Byla ještě závažnější. Magistrát prý chce vyhnat pražské bedomovce do něčeho, co ze všeho nejvíc připomíná koncentrační tábor. Přehnané tvrzení? Pokud ano, pak jen trochu.   číst dále Očima zdraví / Tomáš Havlín > NP č.360 > Téma čísla V odpolední, ospalé atmosféře na konferenci o bezdomovectví v Ostravě minul příspěvek Annet van den Akker bez dalších otázek. Byla to škoda, protože jeho obsah by se dal shrnout do dvou slov: opačný přístup. Vše jsme se tedy pokusili napravit o den později v Praze.   číst dále Papoušek za litra: mizení guatemalské džungle / Bob Kuřík > NP č.360 > Dějiny přítomnosti Nelegální obchod s divokou zvěří se stal běžnou součástí posledních deštných pralesů na světě. Regulace, hlídky ani fakt, že se často jedná o vysoce ohrožené druhy, příliš nezabírají. „Musí klesnout poptávka v USA, v Evropě a v turistických destinacích,“ říká Julio Madrid z guatemalské ochranářské instituce CONAP. Peténská džungle v Guatemale mizí závratným tempem - stejně jako její fauna a flóra.   číst dále