NP č.608 > BlogBezmála 4 000 teplých obědů získali prodejci Nového Prostoru díky podnikům AmbienteNikola Machala

Osm let uběhlo od zahájení projektu Oběd pro dalšího. Pražské Lokály tehdy otevřely dveře lidem bez domova, kteří mají snahu svou životní situaci změnit. To vše díky propojení restauračních hostů a iniciativ, které učí lidi v nesnázích pracovním návykům. Právě Nový Prostor byl u samého startu celé akce. Oběd pro dalšího se od té doby rozrostl také do dalších podniků společnosti Ambiente a koupit teplé jídlo těm, kdo ho potřebují nejvíce, je dnes možné i online.

Brněnští prodejci s ředitelkou Dagmar Kocmánkovou (vpravo) 

 

„Toto je krásné... posedět u jídla a u toho si s ostatními vyměnit všelijaké myšlenky," pochvaluje si paní Helena, která se s dalšími prodejci a pracovníky Nového Prostoru přišla naobědvat do brněnského Lokálu U Caipla. Dnešní jídlo je pro všechny odměnou po náročném čtyřhodinovém školení. „Dneska mám svíčkovou s knedlíkem, polívku bych nesnědla, ale zabalili mi ji s sebou," pochvaluje si Helena a dodává: „jsou tady vstřícní. Když mi zbyly peníze navíc, zašla jsem někdy na jídlo i bez kartičky."


Oběd pro dalšího mohou hosté zakoupit za 90 Kč v kterémkoli pražském a brněnském Lokále, nově také v Café Savoy, Bufetu, v restauracích Pizza Nuova, Eska či v cukrárně Myšák. O úspěšné propojení restauračních podniků a neziskových organizací se v Ambiente stará Lucie Svobodová: „Mojí prací je, aby všichni účastníci projektu byli spokojení. Mám radost, že se do projektu zapojují nové organizace a především že stále přibývá hostů, kterým není osud lidí v nouzi lhostejný." Za to, že zájem o nákup obědových poukazů stoupá, může také nová příležitost pořídit je na E-shopu, potvrzuje Jana Ravi, která se v Ambiente věnuje inovacím: „Díky možnosti online koupě, počet věnovaných obědů prudce vzrostl. Za poslední tři roky se nám podařilo rozdat stejné množství kartiček, jako za předchozích pět let, dohromady je to skoro 4 000 obědů."

 

Zpátky na začátek


Projekt, který usnadňuje lidem dělat dobré skutky, odstartoval v roce 2015 díky marketingové specialistce Anně Staňkové (tehdy Šprynarové). Právě ona přišla s myšlenkou podpory osob v tíživé situaci: „Zatímco dřív bylo zvykem zvát lidi na jídlo domů, dnes chodíme do restaurací. Dali jsme proto hostům a štamgastům možnost koupit v Lokále oběd někomu, kdo ho potřebuje a za běžných okolností by si ho dovolit nemohl."

 

vlevo: Prodejkyně Helena, vpravo: Anna Staňková, která navrhla projekt Oběd pro dalšího

 

 

REPORTÁŽ ČT 1: OBĚD PRO DALŠÍHO

 

 

Mnohem víc než jídlo zdarma


Pro prodejce Nového Prostoru znamenají poukázky daleko víc než pouhé naplnění žaludku, upozorňuje ředitelka organizace Dagmar Kocmánková: „Lidé na ulici jsou odsouzeni k neplnohodnotné stravě. Díky spolupráci s Ambiente se dostanou k teplému jídlu s dobrými výživovými hodnotami," pokračuje: „velmi důležité je ale i bourání bariér mezi lidmi bez domova a většinovou společností. Všichni naši prodejci prochází sociální rehabilitací a pocit sounáležitosti, který jim Oběd pro dalšího přináší, je pro ně jedním ze zásadních impulsů, co je pohání vpřed.

 

Ředitelka Dagmar Kocmánková s prodejcem Oldřichem

 

 

Nejlepší motivace


Pro prodejce slouží poukazy na oběd jako motivace. Podle jakého klíče se v Novém Prostoru rozdělují, vysvětluje brněnská sociální pracovnice Simona Kabourková: „Kartičky do Lokálu rozdáváme především jako motivaci. Když vidíme, že prodejci fungují na svých prodejních místech a dodržují pravidla, mohou dostat poukázku," k tomu dodává: „je ale jasné, že ne každému jde prodej hned od začátku, takže poukazy předáváme i těm, kteří v Novém Prostoru teprve začínají. Právě nováčky, u kterých je vždy nejisté, jak dlouho u nás vydrží, pak takový oběd může přesvědčit, že snaha se vyplatí."

 

Detail poukázkové kartičky

 

 


autor / Nikola Machala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA
Odběr novinek

Dobré zprávy z NP Chcete vědět, co je u nás nového? Přihlašte se k odběru newsletteru.

Zásady zpracování osobních údajů