NP č.528 > Téma číslaMilý JežíškuMichaela Bohuslavová

Vyberte si na stránkách Milý Ježíšku přání, které je vám sympatické, a splňte ho. Rozhovor s jedním ze spoluzakladatelů Vojtěchem Pauknerem.

Jak projekt Milý Ježíšku vznikl, jak funguje a co je jeho posláním?
Milý Ježíšku je čistě neziskový studentský projekt, který jsme založili před pěti lety. Tehdy nám bylo patnáct a šestnáct let a společně jsme si uvědomili, že chceme pomoci rozdávat radost tam, kde je potřeba. Rozhodli jsme se začít s dětskými domovy. Hlavním posláním projektu je ale ještě něco malinko jiného. Chceme světu ukázat nové a moderní cesty v dárcovství. Chceme být příkladem toho, jak využívat webové aplikace a sociální sítě ve prospěch společnosti. Do budoucna máme vcelku velké plány, jakým směrem dále v dobročinnosti náš projekt jakožto platformu posouvat.


Kolik dětských domovů je do projektu zapojeno? A pomáháte i jiným potřebným dětem mimo dětské domovy?
V tuto chvíli máme do projektu zapojeno šedesát tři dětských domovů z Česka a Slovenska. K tomu několik dětí ze sociálně slabších rodin. Existují totiž mnohé příběhy matek samoživitelek, které mají dvě práce a dělají první poslední pro to, aby si mohly ponechat své děti. Často jim pak chtějí udělat radost i o Vánocích a koupit jim alespoň nějaký dárek – aby měly Vánoce jako ostatní. Toto ale v některých případech vede k mírnému zadlužení a to není dobrá cesta. Milý Ježíšku v takových případech tedy nejen rozdává radost, ale výrazně i ulehčuje finanční situaci domácnosti.


Kolik přání se vám prostřednictvím projektu podaří každý rok splnit? Kolik jich je celkem k dnešnímu dni?
Každoročně se díky našemu projektu splní necelé dva tisíce dětských vánočních přání, celkem jsme za dosavadních šest ročníků na 6836 dárcích pro děti z dětských domovů a sociálně slabších rodin.

Každoročně se díky našemu projektu splní necelé dva tisíce dětských vánočních přání pro děti z dětských domovů a sociálně slabších rodin

Co se stane s nesplněnými přáními po Vánocích?
Takových přání moc není. Máme již vcelku otestovaný poměrně efektivní systém způsobu vracení nesplněných dětských přání zpět na web, tak aby mohla najít nové dárce. Stejně tak se nám naštěstí díky sociálním sítím a zmínkám v médiích daří získávat pozornost nových a nových lidí ochotných s námi pomáhat. Nesplněných přání je tak ve výsledku méně než jedno procento. Takovéto dárky pak většinou z dostupných financí zakoupí přímo dětský domov. Pro náš projekt by bylo zajímavé najít například vhodného sponzora, který by takovéto dárky na konci ročníku zakoupil, abychom tu úspěšnost měli stoprocentní.


Vzpomenete si na příběh nějakého netradičního dětského přání, které se vám zapsalo do paměti a podařilo se ho splnit?
Líbil se nám příběh jednoho chlapce z dětského domova v Tišnově, který si přál rapperské kalhoty. Jenže nám se ozval český rapper Jay Diesel, že by rád někomu udělal radost, a tak chlapec nakonec nedostal jen ony vytoužené kalhoty, ale také osobní setkání se svým oblíbeným interpretem.


www.milyjezisku.eu


autor / Michaela Bohuslavová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA