NP č.528 > Téma číslaSrdcerváčiMichaela Bohuslavová

Bojují s předsudky a pomáhají zdravotně hendikepovaným k dobré práci nebo úspěšnému byznysu. Výběrem dárků a zážitků z jejich katalogu pomůžete jejich snažení, jak nám o Srdcerváčích vyprávěla Zuzana Buchtelová.

Mohla byste nám projekt Srdcerváči představit? Jak vznikl, jak funguje a co je jeho posláním?
Srdcerváči jsou od roku 2013 výrazným fund­raisingovým a osvětovým projektem Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP), který veřejnosti ukazuje, že zdravotně postižení chtějí a mohou pracovat a mnohdy stačí málo – dát šanci, pootevřít pomyslné dveře a současně přiblížit život lidí, kteří neměli v životě to štěstí být zdravý.

Sešli se u nás lidé, kteří i přes hendikep vynikají ve sportu, jsou úspěšnými studenty a inspirují své okolí tím, že nepřestávají bojovat se zákeřnými nemocemi s úsměvem na rtech

V Česku je zhruba 700 000 osob se zdravotním postižením v aktivním věku. Díky fondu a projektu Srdcerváči najde ročně dobrou práci několik set lidí se zdravotním postižením a několik set tisíc korun je rozděleno v grantovém řízení těm, kdo postižené v podstatné míře zaměstnávají, nebo postiženým, kteří mají odvahu podnikat.


Proč by lidé měli podpořit právě Srdcerváče?
Protože je to nevídaný projekt! Ale vážně, jsem zastánce názoru, že každý člověk nebo firma, co se rozhodne podpořit jakýkoli charitativní projekt, si zaslouží obdiv a má právo si vybrat projekt, který mu nějakým způsobem přijde zajímavý a přínosný. A jsem vděčná, že i náš projekt Srdcerváči se opravdu líbí mnoha lidem, a proto ho podporují. Jen doufám, že jich bude víc a víc, protože plánů máme opravdu hodně. V budoucnu chceme především otevřít diskusi a jak pomoci změnit pohled veřejnosti, tak začít jednat s politiky. Jedna věc je osvěta, která chybí i institucím, jež s hendikepovanými pracují, a druhá, že sám zákon často brzdí nebo nenabízí pomoc tam, kde by měl.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Michaela Bohuslavová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.