NP č.529 > Téma číslaHlavně to nezachraňovatMichaela Bohuslavová

Nikolou Džokićem, srbským stand-up komikem, jsme si u svařáku povídali o všem, co stand-up obnáší. Kde je hranice mezi trapností a humorem? Jak nacvičit vtip a co dělat, když se lidi vůbec nechytají?

Co jako Srb říkáš na český humor? Je ti blízký? A jak se liší od toho srbského?
Českej humor je hodně specifickej a mám ho rád. Převážně v tom, že je neprvoplánovej. Lidi tady milujou slovní hříčky a všechno, v čem je dobře schovanej vtip. Řekl bych, že to celý nejlíp vystihuje cimrmanovskej humor. Člověk se na to dívá a říká si: „Cože? Co to je za pakárnu? Dyť to vůbec neni vtipný,“ a pak mu to dojde – je to jeden obří trolling! V rámci Žižkovský noci jsem měl tu čest dělat stand-up vystoupení právě v Divadle Járy Cimrmana. Neskutečnej pocit, stát tam a bavit lidi! Sice jsem je naživo nikdy neviděl, ale stál jsem na těch jejich prknech, jo! (smích)

už jsem pochopil, že cimrmanovskej humor je jeden obří trolling

Srbskej humor je oproti českýmu jinej. Je prvoplánovější, ale strašně dobrej. Stand-up komunita, co jsem tam viděl, vystupuje nejenom v Srbsku. Tvoří ji lidi z Chorvatska, Makedonie, Slovinska, Srbska a neustále se mezi sebou navštěvujou. To mi přijde super, protože v humoru tam v podstatě neexistujou hranice, který tam reálně jsou. Všechny se mažou. Lidi z Chorvatska vystupujou v Bělehradě a je to skvělý. To na tom miluju nejvíc, že i když se lidi snaží pořád něco rozeštvat, humor je sbližuje.


Improvizuješ často?
Při stand-upu je důležitý si představení vždycky aspoň v bodech připravit. Ve svým okolí asi neznám nikoho, kdo by vystupoval čistě impro. Impro žánr je totiž ještě něco trochu jinýho než stand-up comedy. Já mám vždycky připravený hlavní joky, který ve vystoupení zazní a pak se na stagi samozřejmě snažím i do jistý míry improvizovat, využívat okolností. Obzvláště když člověk komunikuje s lidma z publika. Čím je člověk zkušenější, tím víc si dovolí. Časem už z toho všeho není tak nervózní a nechce odtud jen rychle vypadnout –
chce tam najednou docela i bejt. (smích)


Jak si nacvičuješ vtipy? Máš na to nějakou metodu?
Ideální postup je takovej, že si člověk připraví vystoupení a jde si ho otestovat na nějakej Open Mic večer, kde se ukáže, jaký vtipy fungujou a jaký ne. Občas, když si nejsem nějakým vtipem jistej nebo si nejsem jistej, jestli už to není too much, protože mám rád černej a kontroverzní humor, je dobrý si ho otestovat aspoň před dvaceti třiceti náhodnýma lidma. Můj kamarád a kolega Tigran Hovakimyan v rámci Underground Comedy tyhle Open Mic večery pořádá, takže tam si můžeme zkoušet nový materiály a zároveň tam můžou přijít úplně cizí lidi, který si chtěj stand-up zkusit. Já na to teď nemám čas, takže moje zkouška probíhá často naostro. A nejvíc stand-upů si řeknu ve sprše. Tam mluvím jak blázen. Mám tam svoji stage, kde si upřímně řeknu spoustu věcí. Někdo si ve sprše zpívá, já si říkám joky.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Michaela Bohuslavová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.