NP č.528 > Téma číslaUtrácejte dobřeRedakce

Průvodce udržitelnými Vánocemi pro všechny, kdo chtějí dárkem udělat radost a zároveň někomu dalšímu pomoci.

Ve spoustě lidí Vánoce spouštějí velmi nečekané, přehnané, až radikální reakce. Ze střízlivých, přičinlivých a šetrných lidí se stanou nakupovací maniaci, kteří jsou schopni pro pocit, že pro své blízké něco mají, koupit vlastně cokoliv. Jiní, po zbytek roku stejně střízliví lidé, zase na dobu vánoční reagují tím, že Vánoce rovnou ignorují, coby „prázdný svátek konzumu" jej odvrhnou jako takový a raději se seberou a někam daleko za velké peníze odletí. Takovéto lehce bezradné extrémy jako by naznačovaly, že není střední cesty. My věříme, že střední cesty je.


V tomto vánočním vydání jsme se snažili najít rozumný balanc mezi tím, bez čeho si Vánoce neumíme představit, a tím, co je už ve snaze o dokonalé svátky nadbytečné a do čeho je škoda se nechávat strhnout.


Například si vůbec nemyslíme, že Vánoce mají být bez nakupování dárků, a dokonce si i myslíme, že v určitém smyslu má komerční charakter Vánoc svůj smysl. Samozřejmě s rozumnou mírou. Vánoce bez dárků nechceme, ale také nechceme kupovat nesmysly, jejichž trudná cesta v kontejnerech z druhého konce světa je mnohonásobně dražší než samotná hodnota darovaného předmětu. My ale dárky jako takové nezatracujme. Ostatně umění darovat a také umění dar přijmout, to je jedna z nejkomplexnějších lidských dovedností a poměrně přesně kalibrovaným znakem nějaké osobní vyspělosti a úrovně.


Proto jsme tohle číslo začali původně jako jakýsi katalog dárků, jejichž koupí uděláte radost a zároveň dobrý skutek. Ale jak už to na našich poradách bývá, téma nám bobtná pod rukama a nabývá na stále komplexnějších proporcích a my brzy zjistili, že rozumný, velkorysý a přitom střízlivý postoj k nákupu dárků souvisí s celkovým vyladěním každého z nás a že Vánoce si žádají nejen nápady na smysluplné dárky, ale obecně tipy na smyslupné pojetí celého předvánočního a vánočního času.


Oslovili jsme několik inspirativních lidí, jejichž tipy ohledně vánočního úklidu, balení dárků nebo shánění stromků nám přijdou zajímavé a následováníhodné. Všechny tyto tipy mají jedno společné – nejsou ani aktuálně „trendy" a ani se nestaví k Vánocům zády. Jsou prostě a jen střízlivé, věcné, slušné a ohleduplné.


Věříme, že „alternativně" pojaté Vánoce nemusejí nutně znamenat vzdorovité hipísáctví. Hledáme cesty, jak minimalizovat vše, co je na vánočním shonu nadbytečné, otravné, a přitom Vánocům ponechat to, co máme rádi – darovat a být obdarován, být si sám pro sebe a rekapitulovat, stejně jako sdílet s ostatními a oslavovat.


Doufáme, že i díky naším tipům letos prožijete spolu s námi smysluplné, krásné Vánoce.

 

Pomozte nám hledat dárky, jejichž koupí pomůžete druhým.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Dobrý psychopat / Redakce > NP č.494 > Téma čísla Když se řekne psychopat, vybavíme si někoho v lepším případě nesnesitelného, v horším případě okolí nebezpečného. Jsou ale vlastnosti, díky kterým lidé s psychopatickými rysy mohou hrát ve společnosti kladnou a zásadní úlohu. Psychopat díky absenci emocí a strachu může činem na hraně totálního rizika posunout lidstvo vpřed. Hledáme dobrého psychopata! číst dále 90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila / Redakce > NP č.515 > Téma čísla Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky. číst dále Exkluzivně: Ceny inzerce na rok 2024 za letošní ceny! / Redakce > NP č.613 > Blog Hledáte čtenáře, kterým záleží na společenské odpovědnosti? Naplánujte si inzerci v časopisu Nový Prostor ještě dnes a ušetřete více než 50 %! číst dále Vidět ve tmě / Redakce > NP č.497 > Téma čísla Dovedete si představit být týden sami se sebou v naprosté tmě? Tušíte, jak vypadá pravá tma? Ne taková, kterou zředí neodbytné světelné znečištění? A o čem se zdá slepcům? Jak poznají, že skončila noc a začal nový den? Čím více toho o tmě zjištujeme, tím více nás fascinuje. Zavřete oči. Co vidíte? číst dále