NP č.527 > FejetonPlastic peoplesJan Stern

Nedávno jsem seděl na kávě s jedním Švédem a jedním domorodcem. Bavili jsme se o národech. Švéd byl hodně zcestovalý, a tak jsme brzy žebronili o nějaký dojem z českého kmene.

Viking se zamyslel a pověděl: „Češi jsou nejchladnější ze slovanských národů." Chvilku jsme přemýšleli, jestli je to dobré, nebo špatné, ale nakonec jsme uznali, že když „nejchladnější" říká Švéd, tak to asi nebude urážka. Nejspíš jsme takoví cool Slovani.


A kolega, aby seveřanovi potvrdil, že jsme fakt cool, to hned geneticky zdůvodnil a začal vysvětlovat, že máme ze třetiny východní haplogrupu R1a a ze třetiny západní haplogrupu R1b, asi osmnáct procent připadá na haplogrupu I-M170, kterou sem zatáhli asi Švédové v rámci internacionální pomoci, a ten zbytek, jako severoafrický E-M215, indický J a kavkazský G-M201, to jsou takové uhlíky jihu, co jsme nakoupili cestou při stěhování národů a co eventuálně dodali naši hebrejští bratři. A proto holt jsme takoví, jací jsme. Takoví v zásadě pinktlich bordeláři, co jsou seversky chladní a jen ve zcela výjimečných případech jižansky blafnou a vyhodí nějaké ty místodržící z okna, případně je jednou za sto let na pět minut posedne mesiášský komplex, ale rychle je to přejde.


No, Švéd pokýval, s vědou si páku dovolí dát málokdo, ale já jsem si přece jen troufnul ne snad oponovat, ale říci to po svém.



Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.