NP č.526 > Téma číslaMuži bez iniciace jsou pořád dětmiJana Hessová

Dospělý život začíná obratem od sebe k druhým. O významu přechodových rituálů pro člověka a společnost a o iniciační roli vyprávění příběhů jsme si povídali s kulturoložkou Barbarou Storchovou.

K čemu slouží přechodové rituály dospělosti?
Zjednodušeně řečeno je cílem uvědomit si, že jsme součástí společenstva a že jsme smrtelní, a přijmout zodpovědnost vůči sobě i ostatním. Uvědomit si, že vůbec existuje druhá strana, kde jednou zůstaneme. V tradičních přechodových rituálech se iniciovaní té druhé strany dotkli, zažili setkání s posvátným, hranici mezi každodenním a duchovním světem.


Co se stane, když člověk rituál neprožije?
Bez přechodového rituálu může člověk uvíznout v jakési mezifázi, třeba mezi dětstvím a dospělostí. V přechodových rituálech mladík dokázal svou schopnost něco vydržet nebo vykonat – hladověl a žíznil, nechal se fyzicky zraňovat nebo sám ulovil medvěda, tak jako v pohádce hrdina zabije draka. Tím se předvedl a bylo jasné, že je dospělý muž a už nemusí nic dokazovat. Dnes si ale lidé dokazují mládí, schopnost, sílu nebo atraktivitu hrozně dlouho.


Takže nám dnes přechodové rituály chybějí?
Ano a myslím, že naléhavěji mužům. Ženy dospělost zažívají samy na svém těle – porod je dostatečný iniciační rituál, aby si uvědomily změnu. Tradiční přechodové rituály sice byly i ženské, ale většinou neměly tak drastickou formu jako mužské.

V přechodových rituálech mladík dokázal něco vydržet nebo vykonat – hladověl a žíznil, nechal se fyzicky zraňovat nebo sám ulovil medvěda

Novodobé rituály nejsou plnohodnotné. Možná i proto se dnes mluví o infantilizaci západní společnosti – ve smyslu všeobecného zaměření na zábavu, užívání a konzum, tedy to, co přirozeně přísluší dětem. Ale dospělí by měli směřovat jinam.


Koneckonců zacílení na sebe a vlastní úspěch, to je taky určitá nedospělost. Lidé často zůstávají v módu mládí a egocentrismu. Pravá dospělost je ale, třeba i podle Junga, v obrácení se k druhým lidem a přijetí zodpovědnosti.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jana Hessová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Tanec je hudba a hudba je tanec / Jana Hessová > NP č.521 > Téma čísla Napadla vás někdy otázka, jestli byla první hudba, nebo tanec? Rozhovor s etnoložkou a choreografkou Danielou Stavělovou o prapůvodní funkci tance i o tom, že způsob tančení ovlivňuje i geografická poloha na mapě... číst dále Krásně děsivé muchomůrky / Jana Hessová > NP č.524 > Téma čísla Autorka kuchařek o jedlých květech Jana Vlková píše o tom, jaké muchomůrky jsou jedovaté a jaké třeba i jedlé. Ale doma to nezkoušejte. číst dále Valečský kastelán / Jana Hessová > NP č.518 > Téma čísla Sudety mu učarovaly. Tomáš Petr obnovuje chátrající a zaniklé památky a inspiruje komunitní život ve Valči. Setkáváme se v zámecké Prádelně, kde kromě výborného občerstvení prodávají i vstupenky do zámku, takže má lepší návštěvní dobu než Karlštejn. číst dále Fabrika Temný Důl - Dixova brusírna dřeva s papírnou / Jana Hessová > NP č.520 > Téma čísla V Krkonoších v údolí řeky Úpy se v 19. století hojně stavěly průmyslové podniky využívající vodní pohon. Z desítky brusíren se dochovala jediná – ta nejkrásnější, největší a ve své době i nejmodernější. Původně se zde brousilo dřevo na vlákninu pro papírny. Po roce 1905 přibyla výrobna balicího papíru a lepenky zrušená po 2. světové válce. Broušení skončilo až po požáru v dubnu 1965. číst dále
Odběr novinek

Dobré zprávy z NP Chcete vědět, co je u nás nového? Přihlašte se k odběru newsletteru.

Zásady zpracování osobních údajů