NP č.524 > KulturaČeská nej na LUSTRKateřina Papežová

Novinkou letošního ročníku je tematické zaměření výstavního konceptu, kterým je Město, jeho hrdinové a umělá inteligence. Práce na toto téma připravili ti nejlepší z české ilustrátorské scény. Přinášíme malou ochutnávku těch nej českých jmen.

1) Linda Retterová

Pracuje s textilem, který vzoruje sítotiskem. Sítotiskovou fólii ozařuje sluncem a celý proces je výhradně ruční, digitální úprava je z procesu vyloučena. Někdy z látek něco ušije, jindy je jen přehodí přes křeslo. V poslední době spolupracuje s módní značkou Jakoby, která prodává její ručně tištěné ponožky ve svém obchodě na Letné. Linda studuje animovaný film, hraje na různé hudební nástroje a její nejoblíbenější barva je modrá.

 

2) Maria Makeeva
Etablovaná slečna české ilustrace přichází s rozpracováním své diplomové práce, ve které se zabývala slovanskou mytologií a novým pohledem na ni. Série dalších tisků bude popisovat obecně platné mytologické praktiky, jako jsou například přechodové rituály. Mariina poeticky čistá díla poznáte na první pohled a není náhoda, že první série tisků byla rychle pryč, takže se moc nerozmýšlejte a navštivte festivalový obchod co nejdříve.

Děti si tu budou moci vyzkoušet hru z nerostů a dalších věcí, vhodných k vytvoření vlastního obrazu

3) Jan Šrámek & Veronika Vlková
Absolventi Fakulty výtvarných umění v Brně tvoří autorskou dvojici od roku 2010. Na letošním ročníku představí ilustrace vztahující se k připravovanému animovanému filmu Koroljovův sen, který vzniká ve spolupráci s animátorem a režisérem Martinem Búřilem. Koroljovův sen je animovaný fiktivní dokument s prvky sci-fi, který je postaven na půdorysu životního příběhu sovětského raketového konstruktéra Sergeje Koroljova. Jeho raketa R-7 vynesla do vesmíru první umělou družici země Sputnik a také prvního kosmonauta Jurije Gagarina. Ve své době se ale také stala prvním mezikontinentálním nosičem jaderných zbraní.


4) Juliána Chomová
Nadšenkyně do sítotisku pojmenovala domácí ateliér po své tlusté kočce – Fatcat press. Pro festival bude tisknout tašky a batohy. Jinak se Juliána představí s  rozpracovanou grafickou novelou, na které spolupracuje se scená­ristkou Klárou Vlasákovou. Jde o příběh dvou odlišných žen, které se náhodně potkají a spojí do tandemu léčitelek. Tématem je jeden z aktuálních fenoménů předávání dobré energie na placených seminářích.


5) Mazzel – autorský kolektiv
A také vydavatelství, které publikuje nezaměnitelné knížky a papírové hry pro děti. Kolektiv tvoří Stanislava Karbušická, Aneta Opekarová a Lukáš Opekar. Na festivalu představí instalaci na téma Příroda si bere město zpět. Instalace zahrne tři přístupy – fotografii, akvarelovou ilustraci a prostorový model, vše vzájemně propojené motivem radosti z objevování krajiny a kousků přírody. Děti si tu budou moci vyzkoušet hru z nerostů a dalších věcí, vhodných k vytvoření vlastního obrazu krajiny.


autor / Kateřina Papežová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Ztraceni v lese / Redakce > NP č.524 > Téma čísla To nejlepší, nejzajímavější, nejděsivější a nejopravdovější se vám v lese stane tehdy, když se ztratíte. A nejlépe, když se ztratíte schválně. Pojďte s námi ztratit se v lese. číst dále Ušil jsem si námořnické tričko / Štěpán Materna > NP č.524 > DIY „Už jenom začistíme lemy, a bude to.“ Zní to povzbudivě, blíží se ale půl devátá večer a dnešní kurz se chýlí ke konci. Vzdáváme to a domlouváme se na další termín, už třetí. Původně jsme se domluvili, že pro účely naší reportáže budeme šít něco jednoduchého, co zvládneme na jedno sezení. Třeba triko. Jenže během první lekce jsme ani nevzali do ruky jehlu a nit, ani jsme nesedli k šicímu stroji. číst dále Jubilejní háje - Les, základ státu / Libor Hruška > NP č.524 > Téma čísla Někdy les není jen obyčejným lesem, může být i politickým symbolem. Tak jako háje svobody, které se na území Československa ve velkém sázely v jubilejním roce 1928. Primárně šlo o politické gesto, některé z hájů ale lesníkům zároveň sloužily jako pokusné laboratoře. číst dále Krásně děsivé muchomůrky / Jana Hessová > NP č.524 > Téma čísla Autorka kuchařek o jedlých květech Jana Vlková píše o tom, jaké muchomůrky jsou jedovaté a jaké třeba i jedlé. Ale doma to nezkoušejte. číst dále