NP č.524 > Novinky / TechnoskopMalé problémy ve velkém vesmíruDarek Šmíd

Z Mezinárodní vesmírné stanice uniká vzduch a nesmírnou rychlostí se rozpínající obří galaxii hrozí syndrom vyhoření. Koho zavoláte na pomoc?

Když člověku fouká do ložnice škvírou mezi oknem a parapetem, je to nepříjemné – ale rozhodně ne tak nepříjemné, jako když jakousi blíže nedefinovanou dírkou fouká vzduchoprázdno do ložnice kosmonautům na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). K tomu došlo před časem, když byl na stanici zrovna v době spánku kosmonautů zaznamenán pokles tlaku, jehož příčinou byl únik vzduchu v části stanice, kterou toho času tvořila kotvící ruská kosmická loď Sojuz MS-09. Dvojice kosmonautů nato malou dírku v Sojuzu utěsnila – pochopitelně zvenku. Nutno poznamenat, že šlo o kosmonauty Olega Artěmjeva (který vypadá trochu jako Drax ze Strážců galaxie) a Sergeje Valerjeviče Prokopjeva (který vypadá zase trochu jako Star Lord ze Strážců galaxie), statečné chlapíky, kteří dávají běžným patáliím pozemšťanů s netěsnícími okny potřebnou kosmickou perspektivu.

ve vesmíru se zrovna pohybují kosmonauti Artěmjev a Prokopjev, kteří se podobají Strážcům galaxie... Co když podoba není čistě náhodná?

A pokud by tento incident běžným lidským trablům přece jen stále nepomáhal pozbýt na závažnosti, nabízí se k jejich zasazení do širších souvislostí ještě jedna zpráva z vesmíru. Japonští astronomové objevili ve vzdálenosti 12,4 miliardy světelných let od nejbližší večerky ve vašem okolí obří galaxii (COSMOS-AzTec-1), v níž se tvoří nové hvězdy asi desetkrát rychleji než v galaxii typu Mléčné dráhy. Ačkoliv je galaxie označována za „nezastavitelnou", jednoho krásného dne se prostě vypálí a její tempo ustane... takže jestli si stěžujete na syndrom vyhoření, vězte, že s tím, na rozdíl od téhle galaxie, pořád ještě můžete něco dělat. Ale i pro tuhle galaxii existuje určitá naděje... ve vesmíru se přece zrovna pohybují dva jistí kosmonauti Artěmjev a Prokopjev, kteří se podobají Strážcům galaxie... Co když podoba není čistě náhodná? A co když byla jejich záchrana Mezinárodní vesmírné stanice jen rozcvičkou před jejich osudem, kterým je záchrana oné rozhicované galaxie? Chlapi, do toho!


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Ušil jsem si námořnické tričko / Štěpán Materna > NP č.524 > DIY „Už jenom začistíme lemy, a bude to.“ Zní to povzbudivě, blíží se ale půl devátá večer a dnešní kurz se chýlí ke konci. Vzdáváme to a domlouváme se na další termín, už třetí. Původně jsme se domluvili, že pro účely naší reportáže budeme šít něco jednoduchého, co zvládneme na jedno sezení. Třeba triko. Jenže během první lekce jsme ani nevzali do ruky jehlu a nit, ani jsme nesedli k šicímu stroji. číst dále Ztraceni v lese / Redakce > NP č.524 > Téma čísla To nejlepší, nejzajímavější, nejděsivější a nejopravdovější se vám v lese stane tehdy, když se ztratíte. A nejlépe, když se ztratíte schválně. Pojďte s námi ztratit se v lese. číst dále Jubilejní háje - Les, základ státu / Libor Hruška > NP č.524 > Téma čísla Někdy les není jen obyčejným lesem, může být i politickým symbolem. Tak jako háje svobody, které se na území Československa ve velkém sázely v jubilejním roce 1928. Primárně šlo o politické gesto, některé z hájů ale lesníkům zároveň sloužily jako pokusné laboratoře. číst dále Krásně děsivé muchomůrky / Jana Hessová > NP č.524 > Téma čísla Autorka kuchařek o jedlých květech Jana Vlková píše o tom, jaké muchomůrky jsou jedovaté a jaké třeba i jedlé. Ale doma to nezkoušejte. číst dále