NP č.522 > HerbáriumProskurník lékařskýJana Vlková

Althaea officinalis - Léčivka k ocucání. Květy má k elegantní dekoraci a kořen k léčení či hříšnému mlsání.

Proskurník je trvalka s dlouhým vřetenovitým kořenem. Rostlina může být vysoká až 180 cm. Bílé pětičetné květy jsou podobné ibišku, s nímž je rostlina příbuzná. Rostlina porostlá plstnatými chlupy k nám přišla pravděpodobně ze Středomoří. U nás se druh vyskytuje vzácně a je ohrožený. Má rád dostatečně vlhká a teplá stanoviště a vcelku ochotně prospívá v zahradách.

 

Co s ním v kuchyni
Proskurník je znám jako léčivka, avšak k léčebným účelům se používá kořen, o němž je řeč dále. Na kulinární dekorace se hodí jenom květy. Nemají vlastní výraznou chuť, zato výraznou „šťavnatou“ strukturu. Tu si dokážou udržet i v takovém počasí, jaké panuje letos. Korunní plátky, které mají tvar srdíčka, je třeba před použitím vytrhat z chlupatého lůžka. Stejně se dají používat květy i dalších příbuzných: všechny topolovky zvané slézové růže (Alcea) a také slézy (Malva), slézovce (Lavatera) i slézovky (Malope) a samozřejmě ty zmíněné ibišky.

 

Co se o něm povídá
Slizovité látky, které jsou ve slézovitých obsažené, zklidňují sliznice. Z kořenů proskurníku slazených medem se dělaly již od antiky léky proti nejrůznějším katarům dýchacích i močových cest. Na začátku 19. století se léčiva chopili cukrovinkáři, kteří med nahradili cukrem a směs trochu našlehali, aby získali větší objem. Byla to dřina vyžadující zvláštní know-how. A tak vznikly první „maršmelouny“. Bylo to v Paříži. Za pár desetiletí se receptura obohatila ještě o vaječné bílky, želatinu a škrob. Aroma dodala růžová voda. Proces mohl být snadno mechanizován. Dnes je obliba cukrovinky zřejmá, ale málokdo si asi dovede představit, že o ně škemral v jednom ze svých dopisů i markýz de Sade. V roce 1779 psal své ženě z vězení ve Vincennes, aby mu nějaké „pâte de guimauve“ poslala.


autor / Jana Vlková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Lidi už spolu v hospodě nemluvěj / Libor Hruška > NP č.522 > Téma čísla Libor Hruška (40) vyrazil za historikem Jiřím Rakem (71) na jeho letní byt v Lužických horách. V kytlické hospodě U Duhy probrali, zda jsou jejich oblíbené čtyřky ohroženým druhem a jestli by tu dřív turista z vnitrozemí mohl dostat přes ústa. číst dále Všichni žijeme v hospodě / Redakce > NP č.522 > Téma čísla Je vlastně úplně jedno, jestli štamgast, co do sebe denně leje litry piva, a nebo zapřisáhlý abstinent, a nebo vlastně cokoliv mezi těmito dvěma extrémy. Ať už je váš vztah k hospodě jakýkoliv, možná ani netušíte, jak moc tahle společenská instituce ovlivňuje naše životy. číst dále Letná, pojď mi hop! / Ivan Adamovič > NP č.522 > Kultura Jestli něco dělá snesitelnějším fakt, že končí prázdniny, je to festival Letní Letná. Přelévá se totiž ze srpna do začátku září tak nenápadně, že vám ani nepřijde, že si léto začíná balit saky paky. číst dále Pěkně SLOU / Dominika Rýparová > NP č.522 > Startér Absolventka oděvního návrhářství v Liberci Kamila Boudová se rozhodla propagovat myšlenky hnutí Fashion Revolution. Od revoluce hodnot v oděvním průmyslu už byl jen krůček ke kompletnímu životnímu stylu. Vznikl projekt SLOU, který se snaží běžným lidem ukázat, jak žít šťastně, pohodlně a udržitelně. číst dále