NP č.525 > HerbáriumMaceška, dáma s neobyčejnou pověstíJana Vlková

Viola × wittrockiana - Květina, kterou mnoho lidí spojuje výhradně se hřbitovní výsadbou, se prodrala do nejlepších hipsterských restaurací. Tak rozporuplnou rostlinu potkáte málokdy.

Violka zahradní alias maceška se latinsky jmenuje Viola × wittrockiana. Ano, i s tím křížkem, který značí, že se jedná o uměle vytvořený druh. Vznikl na počátku 18. století křížením violky trojbarevné s několika dalšími planě rostoucími druhy. Dnes má prakticky nekonečné množství barev, ale čím větší a jásavější, tím choulostivější. Tradičnější druhy s různou kombinací temně modré, bílé a žluté barvy se dají pěstovat poměrně snadno.

 

Co s ním v kuchyni
Maceškové květy slouží výhradně jako spektakulární dekorace. Stačí jediný květ a na talíři k sobě připoutá veškerou pozornost. Květy se dají jíst celé, včetně zeleného kalichu. Doporučuje se stříhat je nůžkami nejlépe ráno. Na uskladnění jsou choulostivé.


Chuťově jsou neutrální, a tudíž naprosto univerzální. Na jídlo se aranžují až těsně před podáváním. Zdobit mohou cokoli: saláty, moučníky, pudinky nebo tvarohové krémy pro děti, chlebíčky nebo obložené mísy pro vzácné hosty. Na podzim zkrášlí dýňové koláče.

 

Co se o ní povídá
Slovo maceška je v češtině odvozováno od zdrobněliny slova macecha. Název prý dostala podle toho, že připomíná nasupený obličej zlé ženy. Ve slovenštině na to jdou z druhé strany a nazývají květinu sirôtka, tedy podle dítka bez rodičů.

 

Zajímavou symbolickou roli má v Shakespearově Snu noci svatojánské, kde se kolem ní všechno točí. Je to květina příznivě působící na lásku, protože do jejího středu se jednou zabodl Kupidův šíp.


V novověku stojí za zmínku Napoleonova posedlost fialkami. S touto květinou jsou spojovány hlavní ženy jeho života. Joséphine de Beauharnais mu dala při jejich prvním setkání kytičku, která zdobila její šaty. (Pravděpodobně se jednalo zase o příbuzný druh violka vonná.) Císařovna byla violkami ve všech podobách prý naprosto posedlá. Potřebovala výšivky, dekorace i záhony, všechno plné violek. Praktický Napoleon použil violky i při namlouvání další dámy, když manželství s Joséphine začalo skřípat. Polské kněžně Marii Wallewské v roce 1807 psal: … přijmi tuto kytičku fialek, kéž by se stala naším čarovným spojením, tajným poutem… Co byla Bourbonům lilie, to byla Bonapartistům fialka.


autor / Jana Vlková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Sešit od slova „sešít“ / Štěpán Materna > NP č.525 > DIY Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit. číst dále Aby žáci učili učitele / Štěpán Materna > NP č.525 > Startér Robotika je na vzestupu, brzy bude ovlivňovat naše životy. Přesto se o ní na školách moc nedozvíte, možná i proto, že se učitelé tohoto předmětu trochu bojí. Projekt Robici.cz se snaží, aby výuka robotiky byla co nejsnazší. A aby si o ni žáci učitelům sami říkali. číst dále Podivné dědictví / Stanislav Komárek > NP č.525 > Jiné čtení Člověk je mezi všemi bytostmi jistě nejchudší na pevná vrozená schémata pro jednání a nejpřístupnější výchovným a kulturním vlivům, ale to zdaleka neznamená, že naše vrozené dispozice jsou nicotné a lze je zanedbat – při bližším pohledu naopak vidíme velice jasně, že mnoho našich reakcí a přání patří spíše do východoafrické savany úsvitu lidstva nežli mezi kompjútry a šanony. číst dále Jak přežít... EXEKUCI. DLUHY. KŘIVDU. TLAK. / Redakce > NP č.525 > Téma čísla Exekuce se stávají silným mediálním tématem, což naznačuje, že jde do tuhého. Je to takové globální oteplování po česku. Pustili jsme se do něj také už kvůli našim prodejcům. Přejeme si změny, aby se jim líp žilo. A každému desátému s nimi... číst dále