NP č.521 > Prodejci NPVařba s vývaremJana Hessová

Ve spolupráci s Café Therapy jsme rozjeli kurzy vaření pro prodejce Nového Prostoru. První už máme za sebou a začali jsme z gruntu – zeleninovým vývarem.

Většina prodejců NP denně za jídlo utratí v průměru 70 korun. Jak se za takovouto částku stravovat tak, abyste nebyli odkázáni na fast-food a laciné nesmysly ze supermarketu? V denním centru v Řeznické ulici v Praze jsme v nově vybudované kuchyňce pro naše prodejce připravili sérii gastro-workshopů, které by měly ukázat, že se dá vařit poctivě, zdravě a také levně. A tak se prodejkyně Tereza a prodejci Slavko, Marek, Dušan a Zdeněk sešli v našem denním centru a od kuchařky z nedalekého podniku Café Therapy, Daniely, se dozvěděli, že vývar, to je základ.


„Co se musí udělat ze všeho nejdřív, než začnete vařit? Ví to někdo?" ptá se kuchařka do náhle ztichlé místnosti. „Přeci pořádně umýt hrnec!" odpovídá si sama a vysvětluje, že jinak by se vývar zkazil. „Ale to je přeci samozřejmé!" směje se Zdeněk. Zeleninu Daniela také pečlivě oškrabe a umyje. Na porci pro pět lidí stačí pár mrkví, celer, petržel a cibule, tu jedinou po uvaření vyhodí, zbytek do vývaru později vrátí a vznikne tak zeleninová polévka, ideální vzpruha pro dnešní, trochu uplakaný a docela všední obyčejný den.


Do vývaru kosti nebo krčky
Jak nejdéle vařit vývar? „Přítel ho vaří celý den, až se divím, že se mu hrnec nevyvaří," směje se Daniela, „jinak ale stačí hodina a půl. Čím více zeleniny, tím silnější vývar. Maso nepotřebujete, stačí vám kosti, nebo třeba kuřecí krčky, které pak oberete a maso vrátíte do polévky," vysvětluje a při tom hází okrájenou zeleninu do vody: „Vařit musíte s láskou a radostí, ne proto, že musíte, pak to tolik nechutná."

CO SE MUSÍ UDĚLAT ZE VŠEHO NEJDŘÍV, NEŽ ZAČNEME VAŘIT? NO PŘECI POŘÁDNĚ UMÝT HRNEC, JINAK BY SE VÝVAR ZKAZIL.

Slavko vypráví kuchařský fígl – cibulku pod maso jeho babička nechala zesklovatět a pak ji posolila. Další recept sype z rukávu vzápětí, a to na slovenskou rýži dušenou na cibulce, prý se pak nelepí ani zrníčko.


Solíme až později
Daniela zatím do vařící vody nahází bobkový list a nové koření, ale sůl a pepř dává až později – voda se vyvařuje a doplňuje, tak bychom museli ochucovat jak blázni několikrát. Teď se bude čekat na vývar, takže mezi tím uvaříme nudle a necháme je zvlášť. Proč? Za prvé si jich dáte na talíř, kolik chcete, a za druhé, když vám ujede ruka, tak z polívky máte blemc, ve kterém stojí vařečka. Daniela šoupne nudle do slané vody a přidá trochu Podravky. Zatímco se vývar vaří, povídáme si o jídle.


Domácí pizza podle Daniely
„Když jsem začínala v kuchyni, tak jsem neuměla ani oškrábat brambory, a teď ráda experimentuju a dokážu si udělat jídlo, které mi chutná," vypráví Daniela. „Jeden z mých pokusů, který se mi vždy povedl, je domácí pizza." Pomazánkové máslo smíchá s hladkou moukou 1 : 1 – mouku odměří vaničkou po vyklepnutém másle. Těsto nesmí lepit, udělá se z něho placka, dá se na pečící papír a nahází se na ni, co zrovna chcete, včetně rajčatového základu s olejem, oreganem a solí. Peče se na 180° necelých dvacet minut.


Recept vzbudí velký zájem a kdo si nezapisuje, snaží se ho zapamatovat mnutím brady. Zní to jako luxusní levné jídlo jednoduché jako špagety s kečupem.


Marek se začne zajímat i o postup, jak začít pracovat v Café Therapy. Prý by si musel zařídit zdravotní průkaz, říká mu Daniela, stojí sice 500 korun, ale jejich šéf ho proplácí.


A příště buřtguláš!
Daniela scedí vývar, dochutí ho, povaří s nakrájenou zeleninou a polévka je na světě. To už to všude krásně voní, začínají chodit další prodejci pro časopisy a kdo chce, dostane talíř s posilňující dobrotou. Andulky nám zpívají a všem je dobře.


Přemýšlíme, co uvaříme příště, třeba buřtguláš s chlebem? To by šlo.


autor / Jana Hessová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Valečský kastelán / Jana Hessová > NP č.518 > Téma čísla Sudety mu učarovaly. Tomáš Petr obnovuje chátrající a zaniklé památky a inspiruje komunitní život ve Valči. Setkáváme se v zámecké Prádelně, kde kromě výborného občerstvení prodávají i vstupenky do zámku, takže má lepší návštěvní dobu než Karlštejn. číst dále Tanec je hudba a hudba je tanec / Jana Hessová > NP č.521 > Téma čísla Napadla vás někdy otázka, jestli byla první hudba, nebo tanec? Rozhovor s etnoložkou a choreografkou Danielou Stavělovou o prapůvodní funkci tance i o tom, že způsob tančení ovlivňuje i geografická poloha na mapě... číst dále Příběhy exekucí / Jana Hessová > NP č.525 > Téma čísla Halina Mášová, odborná sociální poradkyně Člověka v tísni, nás nechala nahlédnout do případů, které ona a její kolegové řešili ve své praxi. Možná jde o nejdůležitější čtení celého tématu o exekucích. Je tu důvodná naděje, že aktivní přístup a dobré vedení sporu může člověka zbavit letitých břemen. číst dále Fabrika Temný Důl - Dixova brusírna dřeva s papírnou / Jana Hessová > NP č.520 > Téma čísla V Krkonoších v údolí řeky Úpy se v 19. století hojně stavěly průmyslové podniky využívající vodní pohon. Z desítky brusíren se dochovala jediná – ta nejkrásnější, největší a ve své době i nejmodernější. Původně se zde brousilo dřevo na vlákninu pro papírny. Po roce 1905 přibyla výrobna balicího papíru a lepenky zrušená po 2. světové válce. Broušení skončilo až po požáru v dubnu 1965. číst dále