NP č.515 > Téma čísla90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátilaRedakce

Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky.

A to i přesto, že v týmu máme lidi narozené od šedesátých až po devadesátá léta. Devadesátky jsou stále živou, jakousi fascinační halucinací, ke které se pro její bizarnost, naivitu, divokost a svobodu rádi vracíme, a dělá nám dobře rozrývat její dekadentní tělo a preparovat z něj vzpomínky.


Tohle číslo jsme zaplavili lidmi a devadesátky skrze ně doslova procedili. Na následujících stranách vás kromě šesti autorských textů čeká dalších dvanáct lidí, rozdělených do čtyř dekád, ve kterých se narodili. A všichni vzpomínají. A rádi. A vášnivě.


Lidé narození v sedmdesátkách v 90. letech dospívali a ten všeobecný zmatek jim do toho jejich vnitřního moc klidu nepřidal. Zorientovat se ve vlastní rodící se svobodě a konfrontovat ji s až brutální otevřeností a svobodou celé společnosti musel být strašný nářez a naši respondenti tenhle fakt jednomyslně potvrdili. To kluci z osmdesátek měli na devadesátky mnohem smířlivější a klidnější náhled. Oceňují na nich, že se šlo celkem racionálně vpřed a směrem, jenž se v té době zdál nejlogičtější. Pak jsme se potkali s lidmi narozenými přímo v devadesátkách a tam už je náklonnost více než vřelá. Tihle lidi tu divnou dobu milují, považují ji za vrcholně zábavnou a imaginativní. A nakonec jsme pozvali i generaci nultých let, tedy ty, kteří se narodili po roce 2000. Co jim 90. léta budou říkat? Na to jsme byli strašně zvědaví. V zásadě se všichni shodli na tom, že to byla inspirativní doba. Prý jsou ale rádi, že se narodili až po ní... To mluví za vše, nemyslíte?


Devadesátky začínají větou Václava Havla, kterou řekl na závěr novoročního projevu 1. ledna 1990: „Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila." Tohle nám všem, kteří jsme tuhle větu zažili, můžou budoucí generace závidět. A budou. Naše země v celé své historii zažila jen dva okamžiky, kdy jsme dostali bianco šek na vlastní budoucnost – první poválečné volby v roce 1946 a závěr roku 1989. V tom druhém případě jsme si místo totality zvolili svobodu. Hodnocení toho, jak to celé dopadlo, necháme na vás.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila / Redakce > NP č.515 > Téma čísla Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky. číst dále Strašidlo jménem sluníčkář / Redakce > NP č.479 > Téma čísla Českem obchází nové strašidlo, říká se mu sluníčkář. Jako první jej popsal už před třemi lety v sérii článků Jiří X. Doležal, v době migrační krize se ale zjevuje stále častěji. Jak jeho podobu popisují lidé, které vystraší? číst dále Exkluzivně: Ceny inzerce na rok 2024 za letošní ceny! / Redakce > NP č.613 > Blog Hledáte čtenáře, kterým záleží na společenské odpovědnosti? Naplánujte si inzerci v časopisu Nový Prostor ještě dnes a ušetřete více než 50 %! číst dále Prosíme, nastupte! A neopírejte se o dveře. / Redakce > NP č.498 > Téma čísla Symbol pokroku. Atomový kryt. Velkolepá galerie. Umělá noc. To vše může být metropolitní železnice, zkráceně METRO. Když do labyrintu tunelů, nástupišť, eskalátorů a vestibulů vstoupíte poprvé v životě, nevstoupíte jen do nějaké dopravní stavby, vkročíte do podzemního království, do zhmotněné představy Julese Verna. Přesně tahle jsme se na metro chtěli podívat i my. číst dále