NP č.516 > Téma číslaKytky zase kvetouRedakce

Všimli jste si, jak jsou květiny, floristika, aranžérství a zahradničení zase v kurzu? netvrdíme, že by snad kdy nebyly centrem lidského zájmu, ale přesto si nelze nevšimnout, že popularita květin získala v posledních letech nové impulzy a dynamiku.

Snad že doba relativního klidu a prosperity ponouká vždy v určitých lidech kreativní pnutí a puzení a snad že doba teď přeje všemu přírodnímu – okouzlení květinami a zahrádkaření se dočalo své další velké chvíle.

Skvěle se daří všemožným květinovým a floristickým kurzům, vznikají nové komunitní zahrady, stále populárnější jsou rostlinkové swap parties neboli květinové blešáky, kde si lidé směňují semínka a sazenice. Čím dál více lidí chce zvelebovat své okolí, třeba tak, že se s kamarády sejdou a osázejí kus chodníku ve své ulici. Vznikají květinové laboratoře, kde si můžete vyrobit rostlinné tinktury (haenke.cz), na pražské Letné nedávno otevřel obchod Pokoj, který klasické květinářství posouvá kamsi mezi hipsterskou kavárnu a obchod s knížkami. Nově je populární třeba koncept květinového secondhandu.

 

Květiny zkrátka podněcují zcela nové druhy kreativity, zahrádkaření je teď stejně cool jako fair trade kafe, bezlepkové cupcakes, vyšívání, lettering, hand made design nebo fashion upcycling.


Přitom mít třeba zahrádku a zušlechťovat ji, to bylo v očích mladých lidí ještě o jednu generaci zpátky symbolem nudy a páprdovství. Teď se to obrací. Nová doba navíc přináší i nové možnosti, jak a s jakou intenzitou a kreativitou se své květinové zálibě můžete věnovat. Sociální sítě dokážou umocnit vše, co vás baví a zajímá a dokážou sbližovat (stejně jako strašit a rozdělovat, ale to není náš případ). I díky Facebooku a hlavně Instagramu tohle nové květinové hnutí sílí, živí se kreativitou a pospolitostí a stále mohutní.

 

Tahle nová vlna zájmu o květiny s sebou přináší i nové životní příběhy lidí, kterým rostliny dopomohly nejen k nějaké seberealizaci, ale také jim docela zásadně překopaly život - nutno dodat k lepšímu. My jsme se v tomto květinovém tématu zaměřili – kromě jiného – i na takovéto příběhy, které se za touhle novou vlnou zájmu o květiny odehrávají.


Lidé rádi opakují, jak je tahle doba divná, napjatá, všelijaká. A asi i opravdu je. Možná právě proto je to ale zároveň i doba, která přeje květinám a zahradám. A lidem, kteří je milují.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA