NP č.503 > Novinky / TechnoskopJak nepřijít o práci (v budoucnosti)Darek Šmíd

Nejrychleji rostoucí pracovní trh se otevírá těm, kdo rozumějí umělé inteligenci a virtuální realitě

Virtuální realita, neuronové sítě, strojové učení. To jsou jedny z nejžhavějších oborů současnosti, které zahrnul server Upwork do žebříčku nejžádanějších pracovních specializací pro druhý kvartál roku 2017. Přesně tak – nikoli 2117 nebo 2717, ale 2017. Všechny tyhle futuristicky znějící obory jsou největším profesním trendem dnešních dní. Pokud by si ve světle toho snad někdo připadal, že mu tak nějak ujíždí vlak (případně že už vlastně vůbec netuší, kde je nádraží), možná mu přijde vhod si na čelní místa žebříčku pracovních hitů bezprostřední budoucnosti trochu posvítit.


Připomeňme ještě, že server Upwork, který žebříček vypracoval, se soustředí na pracovní trh pro freelancery, čili ty z nás, kdo zaměstnávají sami sebe na volné noze a vesele se hrnou na místa, v nichž se rychle vytvářejí mezery s poptávkou právě po nových oborech.

Ideálem interaktivní technologie je stav,
kdy si s ní budeme už pouze povídat.

Virtuální realita je na prvním místě žebříčku coby vůbec nejrychleji rostoucí pracovní expertíza. Ta pochopitelně už zdaleka nespadá jen na vrub vytváření počítačových her; všemožné automobilky, realitní kanceláře a prodejny nábytku už uvádějí virtualitu do praxe namísto mizejících kamenných prodejen a její blízká příbuzná, tzv. rozšířená realita, se do budoucna tváří jako ještě větší hit.


Na druhém místě je „zpracování přirozeného jazyka". Obor, který může znít zvláštně, se soustředí na to, aby počítače, telefony a všemožná interaktivní zařízení dobře rozuměly mluvenému slovu. Ťukání esemesek do mobilu a kroucení všemožnými páčkami na autorádiu by mělo být brzy jen matnou vzpomínkou; ideálem interaktivní technologie (včetně systémů „internetu věcí", díky nimž dnes v mnohých amerických domácnostech komunikuje lednička se žaluziemi) je stav, kdy si s ní namísto mačkání tlačítek budeme už pouze povídat. Ale nejdřív nám musí stoprocentně rozumět. A od toho je tu právě masivní sháňka po expertech na zpracování přirozeného jazyka.


Na třetím místě je pak vědecká disciplína s označením ekonometrie; člověk znalý tohoto oboru rozkročeného mezi matematikou, ekonomií a statistikou dokáže ze všemožných dat a statistik vybudovat kupříkladu předpověď potenciálních trendů do budoucnosti... když jsme u toho, tak třeba těch trendů v pracovních oblastech, jaké se objevují na dalších místech žebříčku. Kromě strojového učení a neuronových sítí tu najdete i neustávající poptávku po profících na práci s daty ve vnitřnostech Facebooku (tzv. Facebook API development) nebo tzv. shopify specialisty, čili ty, kdo umějí na zelené louce postavit internetový e-shop.


Budoucnost, tedy pardon, současnost je růžová a otevřená novodobým pracovním příležitostem.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Svět by se bez lži zhroutil / Jan Štěpánek > NP č.503 > Téma čísla Umět si vymýšlet se naučíme ještě jako malé děti. A jak rosteme, drobné lhaní, manipulace a zamlčování se stanou součástí našich sociálních dovedností. číst dále Fikce2 / Ivan Adamovič > NP č.503 > Téma čísla Je zvláštní, že lidé kolem literatury tak intenzivně prožívají výskyt každé mystifikace týkající se literatury samotné. Jaká bouře se strhla, když se před lety ukázalo, že vítěz ceny Knižního klubu, románový rukopis a následně i autorské jméno evokující, že se jedná o dlouho očekávanou původní beletrii od české Vietnamky, je ve skutečnosti šprým spisovatele Jana Cempírka, jenž ukázal, že králové porotci jsou nazí. Tolik se chtělo odměnit nečekaného literáta z prostředí vietnamské diaspory! číst dále Umřít se naučíš, až když umřeš... / Prodejce Claudiu > NP č.503 > VIP Rozhovor V mnohém odlišné a v mnohém takřka totožné životní osudy spojují muzikanta Lou Fanánka Hagena ze skupiny Tři sestry a prodejce Nového Prostoru Claudia z Nymburka. Dva jednonozí se na vlastní žádost sešli v kavárně, která patří k cyklistické prodejně – i to vypovídá o jejich přístupu k životu a nadhledu nad nehodami, které oběma způsobily doživotní následky. číst dále Hoštice 4.0 / Jan Stern > NP č.503 > Fejeton Nedávno jsem se znenadání ocitl na jakési debatě moudrých. To bývá těžká chvíle v životě lidském. A byla. Mluvilo se tam o budoucnosti. Přesněji o „čtvrté průmyslové revoluci“. To je jako to, že všechno budou dělat roboti. A všechno bude digitální a kyber a smart a tydlety věci. číst dále