NP č.503 > Téma číslaFiktivní číslo. Pravda, nebo lež?Redakce

Zapomeňte na tuhle otázku. V tomhle čísle nebude nic jednoznačné. Pokusy o myšlenkové závěry se vám budou pod rukama kroutit jako hadi, pocit jistoty bude jako kluzké mýdlo, chvíli v dlani, a náhle fuč.

Kdybychom v duchu našeho tématu měli povyprávět, co se na následujících osmi stranách v posledních čtrnácti dnech dělo, nejlépe by se to dalo demonstrovat parafrází textu Darka Šmída o monomýtu – jednom jediném příběhu, který je obsažený ve všech příbězích od začátku vědomé civilizace. Znělo by to asi nějak takhle: S prázdnýma rukama jsme se odpoutali od domovského kmene redakce, překonali hranici známého a vstoupili do nekomfortní zóny plné nástrah, zkoušek a podivuhodných bytostí, draze za nově nabyté zkušenosti zaplatili a pomocí nadpřirozených sil se jako páni obou světů změnění a poučení zase navrátili k rodnému stromu, ke kterému jsme naskládali naše články, jako bychom skládali kamenné úlomky meteoritu, na němž jsme ze tmy přilétli zpět do světla...


Byl to super výlet. Zjistili jsme, že každá fikce je s největší pravděpodobností lží. Že bez lži by se náš svět zřejmě zhroutil. Že skrze záměrně lživý a manipulativní příběh odhalujeme o světě i něco pravdivého. Že sebeklamně lžeme každý den i sami sobě a každý den svým lžím i věříme. Že k odhalení cizí lži musíme její mechanismy a zákulisí znát mnohem důkladněji než pravdu. A že jsme zahlceni lavinou banálních mikropříběhů, ve které zůstala zavátá stopa toho základního, prapůvodního metamýtu, v němž bylo lidem vždy dobře a bezpečno, třebaže nás po stránce mystické a spirituální přesahoval. A nebo spíš právě proto.


Abychom to celé malinko odlehčili, chtěli jsme původně k tématu fikce udělat fiktivní rozhovor s fiktivním vědcem o jeho neexistujícím oboru, ale bohužel jsme začali rozhovorem s prokazatelně existující psycholožkou Lenkou Mynaříkovou, autorkou knihy Lež ti kouká z očí, a ta nám řekla, že při lhaní dochází ke snížení krevního průtoku ve tvářích, a naopak k jeho zvýšení na nose, takže bylo zase rychle po nápadu. Nikdo z kolegů nechtěl čtrnáct dní vypadat jako pobledlý klaun. Ale pozor! Jsme v úvodu fiktivního čísla, tady není nic jisté, a možná to všechno bylo a stále je trochu jinak.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Svět by se bez lži zhroutil / Jan Štěpánek > NP č.503 > Téma čísla Umět si vymýšlet se naučíme ještě jako malé děti. A jak rosteme, drobné lhaní, manipulace a zamlčování se stanou součástí našich sociálních dovedností. číst dále Umřít se naučíš, až když umřeš... / Prodejce Claudiu > NP č.503 > VIP Rozhovor V mnohém odlišné a v mnohém takřka totožné životní osudy spojují muzikanta Lou Fanánka Hagena ze skupiny Tři sestry a prodejce Nového Prostoru Claudia z Nymburka. Dva jednonozí se na vlastní žádost sešli v kavárně, která patří k cyklistické prodejně – i to vypovídá o jejich přístupu k životu a nadhledu nad nehodami, které oběma způsobily doživotní následky. číst dále Fikce2 / Ivan Adamovič > NP č.503 > Téma čísla Je zvláštní, že lidé kolem literatury tak intenzivně prožívají výskyt každé mystifikace týkající se literatury samotné. Jaká bouře se strhla, když se před lety ukázalo, že vítěz ceny Knižního klubu, románový rukopis a následně i autorské jméno evokující, že se jedná o dlouho očekávanou původní beletrii od české Vietnamky, je ve skutečnosti šprým spisovatele Jana Cempírka, jenž ukázal, že králové porotci jsou nazí. Tolik se chtělo odměnit nečekaného literáta z prostředí vietnamské diaspory! číst dále Proti fake news hraje čas / Ivan Adamovič > NP č.503 > Téma čísla Josef Šlerka byl čerstvě zvolen ředitelem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, který má podporovat seriózní novinařinu a šíření společensky důležitých informací. Má ale za sebou i kariéru novináře, mediálního analytika, pedagoga a experta na výzkum dat ze sociálních sítí. Ideální společník k rozhovoru o fenoménu „fake news“. číst dále