NP č.503 > FejetonHoštice 4.0Jan Stern

Nedávno jsem se znenadání ocitl na jakési debatě moudrých. To bývá těžká chvíle v životě lidském. A byla. Mluvilo se tam o budoucnosti. Přesněji o „čtvrté průmyslové revoluci“. To je jako to, že všechno budou dělat roboti. A všechno bude digitální a kyber a smart a tydlety věci.

Že všechno budou dělat roboti, na tom se tam všichni shodli, ačkoli někteří měli dost velký problém odemknout zamčený mobil. Ale furóre nastalo, když všichni ti moudří a vidoucí začali diskutovat, co tedy bude jako s lidma. Kteří budou najednou kapánek zbyteční.


Jeden pán, který četl svůj příspěvek, jak jsem si všiml, ze školní písanky, říkal, že je to marný, že všichni budeme muset být programátoři a u nich ve výzkumáků prý už kdysi nějaké sčoty měli a už tehdy věděli, že je to budoucnost, jen jim nedala státní plánovací komise zelenou a hangár, kam by šel ten nový počítač, co ho chtěli, nastěhovat. A povídal ten pán s písankou, že ti, co nebudou umět programovat, se jako nechají dožít, ale děti se jim nebude moct dovolit mít, poněvadž by hrozilo, že se z nich narodí další neprogramátoři.


A pak tam byl jiný diskutér a ten se tomu jen smál a tvrdil, že to je blbost, že to už je dávno vymyšlený, že těm, co budou zbyteční, se prostě bude vyplácet „nepodmíněný základní příjem" a ať si dělají, co chtějí. Že zdroje jsou, a to je vlastně ta říše svobody, co jsme ji asi vždycky chtěli.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Svět by se bez lži zhroutil / Jan Štěpánek > NP č.503 > Téma čísla Umět si vymýšlet se naučíme ještě jako malé děti. A jak rosteme, drobné lhaní, manipulace a zamlčování se stanou součástí našich sociálních dovedností. číst dále Proti fake news hraje čas / Ivan Adamovič > NP č.503 > Téma čísla Josef Šlerka byl čerstvě zvolen ředitelem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, který má podporovat seriózní novinařinu a šíření společensky důležitých informací. Má ale za sebou i kariéru novináře, mediálního analytika, pedagoga a experta na výzkum dat ze sociálních sítí. Ideální společník k rozhovoru o fenoménu „fake news“. číst dále Fikce2 / Ivan Adamovič > NP č.503 > Téma čísla Je zvláštní, že lidé kolem literatury tak intenzivně prožívají výskyt každé mystifikace týkající se literatury samotné. Jaká bouře se strhla, když se před lety ukázalo, že vítěz ceny Knižního klubu, románový rukopis a následně i autorské jméno evokující, že se jedná o dlouho očekávanou původní beletrii od české Vietnamky, je ve skutečnosti šprým spisovatele Jana Cempírka, jenž ukázal, že králové porotci jsou nazí. Tolik se chtělo odměnit nečekaného literáta z prostředí vietnamské diaspory! číst dále S dětmi, nebo bez? / Jakub Yellen > NP č.503 > Život prodejce I když se zdá, že drastická volba, zda žít s dětmi nebo bez nich, patří někam do období 2. světové války, podstupuje ji řada rodičů i dnes. Mezi prodejci NP jsme našli dvě matky, které žijí na stejné ubytovně. Jedna se rozhodla v tomto prostředí děti nemít, druhá dělá vše pro to, aby se svojí dcerou mohla být alespoň o prázdninách, byť v jednom pokoji uprostřed divoké pražské periferie. číst dále

Nejčtenější články autora

Údery otevřenou dlaní / Jan Stern > NP č.460 > Fejeton Existují teorie pravící, že východní bojová umění vznikla tak, že Číňané zkopírovali chvaty vojáků armády Alexandra Velikého při jeho východním tažení. Jenže zatímco Sašovi hošani v boji muže proti muži protivníka prostě flákli nebo kopli, východní lid přiváděl drobnými úpravami dalších a dalších kopií původního originálu bojové chvaty k dokonalosti a takto vzniklo karate, kung-fu, judo a já nevím, jak se ještě všechno to vznešené bitkaření jmenuje. Východní lidy jsou zkrátka v kopírování mistři. číst dále Učitel / Jan Stern > NP č.526 > Fejeton Musím se doznat k jedné takové charakterové deformaci. Mám značnou touhu poučovat. Krocena bývá tím, že vlastně nemám poučovat o čem, neboť se v ničem nijak zvlášť nevyznám. Ale nedávno ke mně byl osud milostivý a přihrál mi do cesty ideální oběť. Kamarád kamaráda, Švéd žijící u nás, mě pozval na takový edukativní kafe. Prý mu v naší zemi leccos není jasné a rád by byl poučen. číst dále Dablérismus / Jan Stern > NP č.529 > Fejeton Někteří filozofové tvrdí, že základním rysem naší epochy je neschopnost cokoli prožívat. Respektive, prožívat to sami za sebe a v sobě – namísto sebe to necháváme za sebe prožívat náhradníky. Dabléry. Své kaskadéry, kteří za nás odehrají ty opravdu nebezpečné scény. číst dále Jiny, jangy a hipsteři / Jan Stern > NP č.533 > Fejeton Svět je v rovnováze. Zdá se, že nikoli, ale dojem nerovnováhy vzniká tehdy, když nevidíme svět v jeho celku. číst dále