NP č.503 > FejetonHoštice 4.0Jan Stern

Nedávno jsem se znenadání ocitl na jakési debatě moudrých. To bývá těžká chvíle v životě lidském. A byla. Mluvilo se tam o budoucnosti. Přesněji o „čtvrté průmyslové revoluci“. To je jako to, že všechno budou dělat roboti. A všechno bude digitální a kyber a smart a tydlety věci.

Že všechno budou dělat roboti, na tom se tam všichni shodli, ačkoli někteří měli dost velký problém odemknout zamčený mobil. Ale furóre nastalo, když všichni ti moudří a vidoucí začali diskutovat, co tedy bude jako s lidma. Kteří budou najednou kapánek zbyteční.


Jeden pán, který četl svůj příspěvek, jak jsem si všiml, ze školní písanky, říkal, že je to marný, že všichni budeme muset být programátoři a u nich ve výzkumáků prý už kdysi nějaké sčoty měli a už tehdy věděli, že je to budoucnost, jen jim nedala státní plánovací komise zelenou a hangár, kam by šel ten nový počítač, co ho chtěli, nastěhovat. A povídal ten pán s písankou, že ti, co nebudou umět programovat, se jako nechají dožít, ale děti se jim nebude moct dovolit mít, poněvadž by hrozilo, že se z nich narodí další neprogramátoři.


A pak tam byl jiný diskutér a ten se tomu jen smál a tvrdil, že to je blbost, že to už je dávno vymyšlený, že těm, co budou zbyteční, se prostě bude vyplácet „nepodmíněný základní příjem" a ať si dělají, co chtějí. Že zdroje jsou, a to je vlastně ta říše svobody, co jsme ji asi vždycky chtěli.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Svět by se bez lži zhroutil / Jan Štěpánek > NP č.503 > Téma čísla Umět si vymýšlet se naučíme ještě jako malé děti. A jak rosteme, drobné lhaní, manipulace a zamlčování se stanou součástí našich sociálních dovedností. číst dále Umřít se naučíš, až když umřeš... / Prodejce Claudiu > NP č.503 > VIP Rozhovor V mnohém odlišné a v mnohém takřka totožné životní osudy spojují muzikanta Lou Fanánka Hagena ze skupiny Tři sestry a prodejce Nového Prostoru Claudia z Nymburka. Dva jednonozí se na vlastní žádost sešli v kavárně, která patří k cyklistické prodejně – i to vypovídá o jejich přístupu k životu a nadhledu nad nehodami, které oběma způsobily doživotní následky. číst dále Fikce2 / Ivan Adamovič > NP č.503 > Téma čísla Je zvláštní, že lidé kolem literatury tak intenzivně prožívají výskyt každé mystifikace týkající se literatury samotné. Jaká bouře se strhla, když se před lety ukázalo, že vítěz ceny Knižního klubu, románový rukopis a následně i autorské jméno evokující, že se jedná o dlouho očekávanou původní beletrii od české Vietnamky, je ve skutečnosti šprým spisovatele Jana Cempírka, jenž ukázal, že králové porotci jsou nazí. Tolik se chtělo odměnit nečekaného literáta z prostředí vietnamské diaspory! číst dále Ptactvo jako fenomén / Stanislav Komárek > NP č.503 > Jiné čtení Kdybychom vedli šetření, o které skupině živočichů, snad s výjimkou lidoopů, vzniklo nejobsáhlejší písemnictví, a která má mezi lidmi nejvíce příznivců, byli by to rozhodně ptáci. číst dále

Nejčtenější články autora

Simonina éra / Jan Stern > NP č.461 > Fejeton Život je rozčlánkován. Na etapy. Já osobně třeba prožil etapu Julie. Robertsové, samozřejmě, v kozačkách nad kolena a se žvejkačkou. Pak přišla éra Marie, tedy Fredrikssonové, z Roxette, v elasťákách, v klipu Joyride. Pak mi vlítla do denního snění Alice na laně. Tedy Alicia Silverstoneová, z klipu Cryin od Aerosmith. Načež nastala éra Rejčl, přesněji tedy přiléhavého trička Jennifer Anistonové v Přátelích. Od Mars útočí! začala epocha Natalie. Tedy Portmanové. Kvůli jedné vánoční krizi se nakrátko vyhoupla na trůn epochy Keira, no ale pak nastoupila do zpráv na Nově Charvátová (to je ta bloncka, co se po ní slehla zem) a bylo vymalováno. Na chvilku. Než přišla Avril. Které jediné dokážu odpustit černé oční stíny. číst dále Madona s Ježíškem / Jan Stern > NP č.531 > Fejeton Mám jednu známou. Vy máte stejnou, nezapírejte. Chodí na jógu, konzumuje raw stravu, ví, co jsou čakry, a má je všechny aktivované, čte knihy o osobním rozvoji a je plně rozvinutá. číst dále Košatéři, končíme! / Jan Stern > NP č.462 > Fejeton Existuje takový hezký obrat: nemoc z povolání. Vymysleli ho kvůli učitelkám, ale ono z každého povolání člověk dříve či později onemocní. číst dále Pasivista / Jan Stern > NP č.498 > Fejeton Jsou věci, na které nejsem zrovna hrdý. Třeba že jsem viděl všechny díly seriálu Dva a půl chlapa. Ale pak jsou věci, za které se nestydím, ač mi leckdo naznačuje, že bych měl. Třeba za to, že jsem pasivista. číst dále