NP č.502 > Téma číslaCestovní horečkaMichaela Rozšafná

Letní lásky, to nejsou jen krátkodobé vztahy navázané na tanečních parketech či v kempu u řeky. Horké dny, pobyt na vzduchu, fyzicky náročné aktivity a polní hygienické podmínky nahrávají k přeskočení jiskry i na zájezdech, jejichž filozofií je dobrodružství, sport a adrenalin. „I čtyřicátníci si na nich mohou připadat, jako by se navrátili na dětský tábor, a je tak běžné, že krátce po dovolené zasílají do cestovní kanceláře svatební oznámení,“ říká průvodce CK Kudrna Jan Haruda.

Jezdí se lidé na zájezdy seznámit?
Někteří vyhledávají zájezdy cíleně za účelem seznámení. Zavolá nám třeba mladý muž s dotazem, kolik jede na ten a ten zájezd účastnic ve věku dvacet šest až třicet tři let. Nevybírá si dovolenou ani tak podle destinace, jako spíš podle šancí na seznámení.


Jak jsou potom úspěšní?
Řekl bych, že minimálně z každého druhého zájezdu vzejde trvalý vztah. Celkem často dostáváme od našich párečků svatební oznámení s poděkováním. Na zájezdech ale vznikají také četná přátelství. Některé dvojice se na zájezdu jenom skamarádí, vezmou si na sebe kontakty a začnou spolu chodit až později.


To zní jako dokonalý recept pro všechny nezadané. Jak si takovou úspěšnost vysvětlujete?
Pokud člověk v dnešní době nechce sáhnout po klasické internetové seznamce, má jen minimum možností, jak se s někým v běžném životě setkat. Ve svém okolí má stále stejné lidi, doma, v zaměstnání i mezi přáteli. Když vyjede na dobrodružný zájezd, má jistotu, že pozná člověka stejného založení. Aktivita a chuť ke stejným činnostem sbližuje. Na zájezdu se navíc dvojice mohou hned několikrát otestovat. Vidí, jak reagují v mezních situacích, kdy se třeba tři dny nemyjí, zmoknou a celý den tráví v mokrém oblečení nebo jsou fyzicky na dně. Večer u ohně s kytarou je po celodenní aktivitě prostor i na zábavu, alkohol a uvolnění tímhle způsobem. (smích) Destinace jsou vesměs romantické, lidi jsou odtrženi od reality všedních dní, což pochopitelně také napomáhá. Při tom všem spíte několik dní ve stanu, myjete se v řece a všechno je to trochu jako na táboře pro dospělé. Že se nám ty stany potom v noci klepou, samozřejmě také není neobvyklé. (smích)

Muži dávají zájem o seznámení od začátku jasněji najevo.
klidně k nám zavolají a zjistí genderové obsazení zájezdu.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Michaela Rozšafná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.