NP č.497 > StartérVšichni za jednoho!Jakub Yellen

Vážně onemocníte a přestanete zvládat činnosti všedního dne. Unikátní aplikace iPatronka.cz vám pomůže zorganizovat příbuzné, kamarády a třeba i sousedy, kteří se v přehledném on-line prostředí podělí o vaše povinnosti. Nápad, který vznikl na pozadí skutečného příběhu jedné rodiny, může pomoci zlepšit kvalitu života nejen nemocným samotným, ale i všem okolo nich.

Byl srpen 2016, léto v plném proudu, na zahradě jednoho rodinného domku v Praze sedělo několik kamarádek, v bazénu dováděly děti, obyčejný výjev běžného příjemně plynoucího dne. Pak se otevřela branka a na zahradu vstoupila zpráva, která některým přítomným změnila život. „Tenkrát tam za námi dorazila Tereza a v slzách nám oznámila, že jí volala naše další kamarádka Jarka, že má rakovinu prsu,“ vypráví Markéta Jáchymová, autorka nápadu na iPatronku.cz. „Začaly jsme se jedna přes druhou překřikovat, co bysme pro ni mohly udělat. Někdo říkal, že má známého doktora, jiný, že pošle peníze... Já doktora ani peníze neměla a usilovně přemýšlela, co bych mohla udělat jiného.“


Markéta pak v několika prvních hektických týdnech po stanovení kamarádčiny diagnózy na vlastní oči viděla, do jak složité situace se člověk dostane především v těch nejzákladnějších činnostech všedního dne. Většina vážně nemocných každodenní povinnosti automaticky odsouvá na druhou kolej, ty je nakonec ale vždy doběhnou a silně jim pak komplikují život a celý ozdravný proces vůbec. „Jarka má dvě malé děti, navíc to mladší v té době ještě kojila, ty děti potřebují téměř nonstop péči, do toho domácnost, vaření, úklid, když máte psa, kdo ho vyvenčí?“ vyjmenovává Markéta činnosti, které je někdy složité zvládat i ve chvíli, kdy jste zdraví. Začala hledat, jestli nějaká organizace nabízí tuto každodenní podporu jako komplexní službu. „Zjistila jsem, že u nás nic takového není, že se všichni zabývají hlavně tou psychologickou podporou. Tak jsem se pustila i na zahraniční servery a tam jsem toho našla spoustu. A pak jsem objevila i jakýsi koordinační kalendář, který jeden spolek používal pro plánování konkrétní pomoci. A tím to všechno začalo,“ popisuje Markéta okamžik, který nasměroval její myšlenky k on-line prostředí, v němž by se všechny potřebné činnosti přehledně rozdělovaly mezi příbuzné, kamarády nebo třeba i sousedy a dobrovolníky. Oslovila svého bratra Petra Fenika a požádala ho, jestli by jí nepomohl připravit videoprezentaci pro Nadaci Laboratoř Vodafone, což je akcelerační program pro technické projekty s veřejně prospěšným přesahem, kam svůj nápad mezitím přihlásila. Ve videu na příběhu kamarádky demonstrovali ideu iPatronky.cz a uspěli. Byli vybráni mezi projekty, které dostaly svého mentora a plnou podporu. Mentory se jim stali dva odborníci v informačních technologiích Jan Louda a Petr Šiko, kteří si projekt iPatronky.cz přímo sami vybrali. „Mně se na tom líbila ta energie a srdce, které v tom ten tým měl. Navíc můj táta umřel na rakovinu, takže já jim fandil možná i nějak podprahově,“ říká o Markétině týmu Jan Louda. iPatronka.cz se nakonec dostala až do nejužšího výběru pěti projektů, které v rámci Nadace Vodafone Laboratoře předvedly největší pokrok. Tým iPatronky se propojil s organizací Neposeda a díky této spolupráci získala iPatronka na dvanáct měsíců v rámci projektu Rok jinak programátorku Janu Hamplovou.


iPatronka.cz je i po půl roce intenzivního vývoje stále na svém začátku. „Pořád se může stát, že vyvinou produkt, který na tom trhu vůbec fungovat nebude. Ale já věřím v ten příběh, věřím jim jako lidem a věřím, že ten nápad svoji hodnotu i smysl má,“ říká o iPatronce.cz druhý z mentorů Petr Šiko. Markéta s Petrem navíc nechtějí koukat jen na špičky svých bot, ale mnohem dál. „Myslíme, že bychom mohli způsobit i nějakou celospolečenskou změnu. Vtahovat v rámci společenské odpovědnosti velké firmy do každodenních sociálních dějů, konkrétně třeba tak, že by poskytovaly onkologickým pacientům slevy na své výrobky nebo služby. A další věc je, že dnes hodně frčí třeba HitHit, kdy daruješ přes internet peníze, uděláš sice dobro, ale daleko větší dopad na mezilidské vztahy a společnost vůbec má to, že se zvedneš a jdeš třeba někomu vyvenčit psa, protože to ten člověk potřebuje a bydlí deset minut od tebe. Posunout pomoc od nakupování blbostí přes internet ke konkrétnímu činu, vrátit do měst princip sousedství a komunitního života. Tohle chceme nastartovat a myslíme si, že se to pak bude šířit, protože dobré skutky jsou návykové a mají dobrou emoci,“ uzavírá Markéta.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Přemnožené lidstvo / Darek Šmíd > NP č.497 > Novinky / Technoskop Dětičky jsou roztomilé, ale čeho je moc, toho je příliš; lidí by na planetě možná mělo být méně číst dále Moc bezmocných / Jan Stern > NP č.497 > Fejeton Možná byste to do mě neřekli, ale já mám vysokou školu. Ne moc vysokou, takže jsem skončil u fejetonů, a nikoli u vědeckých studií, ale vejška to přece jenom byla. A učili jsme se tam hlavně o masových médiích. Povídali jsme si tehdy hlavně o tom, jestli jsou mocná, anebo nikoli. Dnes, kdy masomédia byla převálcována sociálními sítěmi, „informačními bublinami“, „postfakty“ a těmahle věcma, už je to samozřejmě jasné. Ale tenkrát, za mého mládí, kdy letěly Oasis, Cranberries a Unie svobody, to ještě nebylo tak zřejmé. Tehdy se ještě debatovalo o této věci vášnivě. číst dále Jako by se na mě ti chlapi domluvili / Jan Štěpánek > NP č.497 > Život prodejce Divadlo Pod Palmovkou chystá premiéru slavné Paní Bovaryové. Příběh nenaplněné lásky, životního zklamání a deziluzí nám připomněl životní osudy naší prodejkyně Květy. Vypravili jsme se tedy s Květou za tvůrci inscenace. číst dále V práci tajím těhotenství / Jan Kalous > NP č.497 > Poradna první pomoci Aneta právě nastoupila do nového zaměstnání. Během prvního měsíce zjistila, že je těhotná. Momentálně to ale svému zaměstnavateli nechce sdělit, jednak se bojí, že těhotenství ještě nemusí dopadnout dobře, a také má strach, že o práci přijde. číst dále