NP č.492 > Téma číslaMálo, nebo moc?Libor Hruška

HRAČKY VS. RODIČE
Dnešní děti mají hraček zbytečně moc, zlaté 19. století, kdy si vystačily s kusem špagátu, polínkem nebo smrkovou šiškou. Opravdu? Prolistovali jsme příručky pro rodiče ze století páry a zjistili, že se v nich čtenář dozví zhruba toto: Dnešní děti mají hraček zbytečně moc, zlaté 18. století, kdy… A takhle bychom proti proudu času mohli pokračovat dál, třeba Jean-Jacques Rousseau se ve svém pedagogickém spisu Emil čili o výchově podobně pohoršoval už roku 1762. Zlaté 17. století!

Psycholožka Pavla Koucká nás usazuje do křesílek z ohýbaného dřeva, v nichž obvykle sedávají bezradní rodičové. V její smíchovské poradně už mnohokrát přišla řeč i na téma hraček, přesněji řečeno na to, jak dnes hračky pomalu přebírají vládu nad dětskými pokoji a někdy i celými domácnostmi. Do poradny páry nikdy nechodí primárně kvůli hračkám, někdy se ale ukáže, že je právě tohle téma klíčem k řešení jiného problému. Dítě si nechce hrát ve svém pokoji ani v něm trávit noc? Při sezení se přijde na to, že se v místnosti až po strop zastavěné plyšáky zkrátka necítí dobře. „V pokojíčku má chaos. Už to není tak, že si dítě hraje s hračkami, ale ony si hrají s ním, vládnou mu, ovládají ho," vysvětluje Koucká. Od určitého množství mohou hračky způsobovat dokonce i partnerské neshody. „Žena každý večer hodinu uklízí hračky v dětském pokoji a samozřejmě to chce i po svém partnerovi. Tomu ale uklízení hraček připadá jako naprostý nesmysl a přicházejí hádky."

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Libor Hruška VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.