NP č.487 > Pošli to dálBez práva na životJakub Černý

Zatímco se na světových fórech vedou vážné debaty o ukončení války proti drogám, stále se objevují režimy nastavující opačný kurz. Výsledkem jsou tisíce mrtvých a strach v ulicích. Poslední případ se objevil na Filipínách, kde prezident Rodrigo Duerte slíbil, že vymýtí organizovaný zločin.

 

Za hlavní zdroj problémů označil drogové dealery a všechny, co jim pomáhají. Duerte a jeho vláda se nezastavili u obecných proklamací. Prezident explicitně vyzval policii i občany k zabíjení dealerů. „Prosím, volejte nám, policii nebo to (popravu dealerů) udělejte sami, máte-li zbraň… máte moji podporu.“ Málokdo čekal, že obávaný bývalý starosta bude tak děsivě důsledný.

 

Od června, kdy Duerte v národní televizi pronesl řeč o „povolení zabíjet“ kohokoliv, kdo se nějak podílí na drogovém byznysu, bylo na Filipínách zavražděno na dva tisíce lidí. Svědci a pozorovatelé tvrdí, že většina ze zavražděných byli obyčejní uživatelé drog či pouliční dealeři malého formátu. Ano, lze mluvit o vraždách, jelikož u žádného z případů neproběhl soudní proces. „Spravedlnost“ vykonaly rovnou ozbrojené složky nebo „dobrovolné hlídky“. 

 

Policii připadá 700 vražd, dalších 1 300 „dobrovolným hlídkám“. Pod palbou kritiky lidskoprávních organizací a mezinárodního společenství filipínský policejní ředitel vazby mezi policií a „hlídkami“ popřel a slíbil vyšetření: „Proč bychom najímali vrahy, když to můžeme udělat sami?“ Očitá svědectví ale mluví jinak. Do služeb „popravčích“ jsou policií lidé běžně najímáni, včetně žen, jež na ulici nebudí takové podezření. 

 

Momentální dění na Filipínách se vymyká jakémukoliv právnímu rámci. Mladí lidé se bojí vycházet a nosit určitý typ oblečení, aby si je někdo nespletl s dealery. V novodobé historii jde o jeden z nejbrutálnějších postupů vůči uživatelům drog. Filipínci, a zejména ti, co užívají nelegální drogy, s novým prezidentem ztrácejí jedno ze základních práv, právo na život.


autor / Jakub Černý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA