NP č.479 > Pošli to dálHry bez hranicBarbora Bažantová

Když byly v roce 1995 zrušeny hraniční kontroly mezi zeměmi schengenského prostoru, zdálo se, že cestování v rámci Evropy bude už jen svobodnější.

Jenže teď je všechno jinak, migranti z východu utíkající před válkou zaskočili EU tím, že jsou pro bezpečí sebe a svých potomků ochotni riskovat při plavbě přes Egejské moře svůj život, a Evropská rada tak odsouhlasila dočasné uzavření hranic. To sice původně mělo trvat maximálně šest měsíců, ale na poslední chvíli bylo prodlouženo o další půlrok – tedy do konce léta. Na nějakou dobu, tedy krom tísnivého pocitu z ostnatých drátů natažených kolem přechodů v Maďarsku, Slovinsku nebo Rakousku, budeme mít možnost zavzpomínat na chvíle, kdy jsme jezdili s rodinou k moři do Itálie a cestou tipovali, kdy a kde bude na hranicích nejmenší fronta. Kontroly při přejezdu z jednoho státu EU do druhého ale zdaleka neprobíhají jen na čáře, ale i několik kilometrů za ní. Pokud například jedete z Čech do Německa nebo Rakouska nebo se snad naivně projíždíte Francií v mezinárodní autobusové lince, mine vás kontrola od celní správy málokdy.

Někdy vás zastaví jeden policejní vůz, jindy jde o organizovanou celní kontrolu se psy a veškerou parádou. Jestli celníci hledají nelegální přistěhovalce ve vašem spodním prádle, je záhadou, jisté ale je, že to poslední, co byste v té chvíli cítili, je svoboda. Proti uzavření hranic a nadměrným kontrolám proběhly během dubna a května na rakousko-italském přechodu v Brenneru poměrně bouřlivé demonstrace místních. Oficiální text, který vyzýval lidi k účasti, upozorňoval na fakt, že ostnaté dráty a vojáci na hranicích ve skutečnosti nemají nikoho chránit, ale spíš potlačovat svobodu pohybu. Ačkoli účastníků bylo dost, zjevně ne tolik, aby je správné uši vyslyšely, a hranice zůstávají uzavřené dál.

Jeden by si pomyslel, že podobná omezení už se dotýkají i těch, kteří jsou jinak děním ve světě vcelku nedotknutí. Možná to tak ale vůbec není. Možná je potřeba ještě trochu času a dalších represí. Možná se ale ani potom nestane vůbec nic. Vždyť dřív se přece nesmělo ven vůbec, tak buďme vděční za to, co máme teď.


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále Hry bez hranic / Barbora Bažantová > NP č.479 > Pošli to dál Když byly v roce 1995 zrušeny hraniční kontroly mezi zeměmi schengenského prostoru, zdálo se, že cestování v rámci Evropy bude už jen svobodnější. číst dále Četník kontra Scotland Yard / Barbora Bažantová > NP č.485 > Pošli to dál Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád. číst dále