NP č.480 > Pošli to dálOscar vs. GodzillaBarbora Bažantová

Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví.

Jednou z těhle „maličkostí“ jsou obří kontejnerové lodě nepřetržitě brázdící hladiny oceánu. Emise z lodní dopravy se na začátku 21. století zvedaly závratným tempem a před sedmi lety zveřejnil The Guardian zprávu o výzkumu, který uváděl, že patnáct největších plavidel vytvoří během jednoho roku stejné znečištění jako všechny osobní automobily na planetě.

Informace, která sama o sobě vzbudí překvapení, o to víc když si uvědomíme, že se jich tehdy po mořích pohybovalo zhruba devadesát tisíc. Ale obchod je obchod, a ačkoli existují určitá nařízení o parametrech paliv, které lodní doprava používá, většina dopravců se jich drží jen na dohled přístavů. Kvalitní nafta je totiž drahá a velikost (a spolu s ní spotřeba) lodí se stále zvyšuje. Jen pro představu, největší kontejnerová loď současnosti MSC Oscar měří skoro čtyři sta metrů a uveze téměř dvě stě tisíc tun nákladu.

Představa moře potažmo oceánu jako něčeho nekonečného a nepoddajného, něčeho, co je oproti zemi stále trochu osvobozené od lidství, se utopila v horách odpadků a ropných skvrnách. V době, kdy je obchod svátostí, pravděpodobně nemůžeme čekat, že by mohla být námořní doprava kontrolována jakýmikoli jinými pravidly než pravidly peněz.

Vzpomeňme na nedávnou aféru dieselgate spojenou s masivním falšováním emisních testů nových automobilů. Skandál sice možná nezůstal úplně bez povšimnutí, na druhou stranu krom probíhajících soudních sporů, které se pravděpodobně potáhnou do nekonečna, se toho zas tak moc nezměnilo. Můžeme snad jenom tajně doufat, že se tvorové z mořských hlubin jednou pomstí, zatímco místo autem pojedeme na výlet na kole.


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Četník kontra Scotland Yard / Barbora Bažantová > NP č.485 > Pošli to dál Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád. číst dále Malá panna tě sleduje / Barbora Bažantová > NP č.473 > Pošli to dál Krásná, usměvavá, s útlým pasem a dlouhýma nohama. Někteří si přejí být jako ona, jiní kritizují její nerealistický vzhled zanechávající trauma v nejednom dítěti. Od té doby, co firma Mattel představila panenku Barbie na newyorském veletrhu hraček, uběhlo víc než půl století. číst dále Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále