NP č.476 > Pošli to dálPotíže se stranamiBarbora Bažantová

Nedávná návštěva čínského prezidenta Si Ťin- -Pchinga v Praze vzbudila poměrně velkou vlnu emocí.

Bojovníci za lidská práva vyšli do ulic s vlajkami Tibetu, podporovatelé Miloše Zemana s vlajkami čínskými, Miroslav Kalousek s nadějí na záchranu své politické kariéry a policie ČR s posláním potlačit svobodu projevu, která by znepříjemnila přátelské setkání obou prezidentů.

Po tom, co utichly protesty i média a pozornost veřejnosti se mohla v poklidu vrátit zpět k přetřásání tématu uprchlíků, byla zveřejněna zpráva o tom, že jeden z protestujících, který během demonstrací „ukradl“ tibetskou vlajku, obdržel u obvodního soudu na Praze 6 příkaz k vyhoštění z ČR na dobu pěti let. Nejmenovaný cizinec se samozřejmě proti rozhodnutí soudu odvolal a těžko říct, jak se bude případ dál vyvíjet. Rozsudek se však stejně zdá poněkud přehnaný. Zajímavé také je, že úřady drží v tajnosti jakékoli bližší informace včetně toho, jaká je národnost údajného pachatele. Je tento muž opravdu tak nebezpečný českým občanům a jejich majetku? Nebo není v obecném zájmu mít v zemi cizince kradoucí tibetské vlajky?

Každopádně, pro veřejnost je situace značně nepřehledná. Na čí straně stát a na čí straně je pravda a dobro není tak jednoduché rozpoznat. A navíc, kolik z demonstrujících na obou stranách skutečně rozumí problematice čínské politiky a má dostatek informací na to, aby si byli schopni utvořit názor a podložit ho argumenty, a kolik ze zúčastněných přišlo protestovat proti komunismu, který ve skutečnosti ani není komunismem...

Jisté je to, že česká společnost je mnohem více polarizovaná než dřív, kdy se veškerá politika i názory odehrávaly v jakémsi pravolevém středu. Občas je jen trochu nepřehledné, kdo je vpravo a kdo vlevo a jestli máme výše zmíněnému cizinci spíš fandit, nebo mu jeho trest přát. A na jaké straně stojíte vy?


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Četník kontra Scotland Yard / Barbora Bažantová > NP č.485 > Pošli to dál Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád. číst dále Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále Malá panna tě sleduje / Barbora Bažantová > NP č.473 > Pošli to dál Krásná, usměvavá, s útlým pasem a dlouhýma nohama. Někteří si přejí být jako ona, jiní kritizují její nerealistický vzhled zanechávající trauma v nejednom dítěti. Od té doby, co firma Mattel představila panenku Barbie na newyorském veletrhu hraček, uběhlo víc než půl století. číst dále