NP č.473 > Pošli to dálMalá panna tě sledujeBarbora Bažantová

Krásná, usměvavá, s útlým pasem a dlouhýma nohama. Někteří si přejí být jako ona, jiní kritizují její nerealistický vzhled zanechávající trauma v nejednom dítěti. Od té doby, co firma Mattel představila panenku Barbie na newyorském veletrhu hraček, uběhlo víc než půl století.

Za ta léta se „Bárbína“ stala předmětem mnohých diskuzí a prošla několika proměnami. Získala dům, auto, muže, rodinu, mezinárodní věhlas a nejnověji wi-fi připojení spolu s odposlouchávací technologií.

Mluvící panenka, pojmenovaná jednoduše „Hello Barbie“, byla na trh uvedena v říjnu 2015 a její specialita spočívá v tom, že na rozdíl od ostatních mluvících panenek, opakujících stále dokola svých pár replik, dovede tahle vést s vaším dítětem „skutečný“ rozhovor. To znamená, že nejen mluví, ale i poslouchá. Otázkou zůstává, kdo poslouchá společně s ní?

Při uvedení na britský trh se proti panence zdvihla vlna nevole ze strany spolků zabývajících se ochranou soukromí a ve Spojených státech proti ní univerzitní učitelé dokonce sepsali petici. Mají totiž vcelku oprávněný pocit, že odpovědi, které Barbie dostává na své otázky, jsou více než pro rozvoj dětské řeči, kterým se Mattel kasá, použitelné hlavně pro rozvoj obchodu a reklamy.

Předtím, než je panenka schopná komunikovat, si totiž musejí rodiče vytvořit on-line účet, který vyžaduje jako jednu z podmínek souhlas s poskytováním osobních údajů třetím stranám. Bezpečnostní výzkum společnosti Bluebox navíc tvrdí, že Hello Barbie má závažné trhliny v možnostech ochrany informací a že lze vcelku snadno její rozhraní nabourat a odposlouchávat spolu s Mattelem. Těžko říct, jestli petice a veřejné rozhořčení bude mít jakýkoli dopad na prodej „chytrých“ hraček jako tahle, to, jakým směrem se naše společnost pod dozorem bezpečnostních kamer vyvíjí, napovídá spíše o opaku.


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Hry bez hranic / Barbora Bažantová > NP č.479 > Pošli to dál Když byly v roce 1995 zrušeny hraniční kontroly mezi zeměmi schengenského prostoru, zdálo se, že cestování v rámci Evropy bude už jen svobodnější. číst dále Četník kontra Scotland Yard / Barbora Bažantová > NP č.485 > Pošli to dál Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád. číst dále Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále