NP č.463 > Pošli to dálVzpomínky k použitíAndrea Novotná

Prezident Zeman oznámil, že jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie pojede do Číny a zúčastní se slavnostní přehlídky k výročí konce druhé světové války v Asii. Při zdůvodňování cesty se blýskl svými znalostmi dějepisu a připomenul, že naše svoboda nebyla vykoupena miliony mrtvých pouze na západní a východní frontě, ale že lidé umírali v boji s fašismem (tentokrát japonským) také v oblasti, kterou jsme si zvykli označovat jako Dálný východ.

I tito lidé si zaslouží úctu, řekl Miloš Zeman – a má pravdu. Jenže pravdu mají i ostatní hlavy států Evropské unie, které se do Číny nehrnou. Tamní režim totiž přes všechny změny od tuhého maoismu stále představuje diktaturu, která navíc povzbuzuje nacionalismus a stává se hrozbou různým zemím ve svém okolí. Má vyjádření úcty dávným mr tvým vést k podpoře země, která dnes eskaluje napětí ve svém regionu? A jedná se skutečně o vyjádření úcty, když Zeman ani nezastírá, že cílem je pro něj podpora obchodu? Nebo jsou ti mrtví, jimž se domněle vzdává úcta, pouze používáni?

Měli bychom si klást i další otázky. Patří skutečně připomínka druhé světové války státníkům a vojenským přehlídkám? Má tímto poučením být připravenost států bojovat zase znovu, až jim údajné státní zájmy a rozhodnutí politiků zavelí? Anebo je nejdůležitější lekcí, kterou nám druhá světová válka dala, především to, že státy se mohou utrhnout ze řetězu a vraždit civilní obyvatelstvo – a že k jeho utrpení výrazně přispívá, pokud státy, které mají tu možnost, odmítnou pomoci uprchlíkům? Možná že spíš než slavné dny kapitulací a posledních bitev by se dnes měla připomínat konference v Evianu, na níž se v červenci 1938 zástupci západních zemí nedokázali shodnout na přijímání židovských uprchlíků z nacistického Německa, ba ani na rezoluci, která by nacistické chování k Židům odsoudila.

Kdyby chtěl prezident Zeman skutečně připomenout nějaké důležité poučení z druhé světové války, třeba by změnil způsob, jakým mluví o dnešních válečných uprchlících.


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Vzpomínky k použití / Andrea Novotná > NP č.463 > Pošli to dál Prezident Zeman oznámil, že jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie pojede do Číny a zúčastní se slavnostní přehlídky k výročí konce druhé světové války v Asii. Při zdůvodňování cesty se blýskl svými znalostmi dějepisu a připomenul, že naše svoboda nebyla vykoupena miliony mrtvých pouze na západní a východní frontě, ale že lidé umírali v boji s fašismem (tentokrát japonským) také v oblasti, kterou jsme si zvykli označovat jako Dálný východ. číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále