NP č.430 > Pošli to dálBez překážek? Jak pro kohoAndrea Novotná


Jaký smysl budou mít soudy a parlamenty schvalující zákony, pokud bude spor mezi státem a zahraniční firmou podléhat neveřejné arbitráži bez možnosti odvolání? Právě to je otázka, již si kladou kritici nad připravovanou dohodou o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi USA a EU. Ta se projednává od července loňského roku a měla by zbavit velké firmy řady překážek pro investice a prodej zboží. Co když se v roli takových „překážek“ ocitnou opatření, která měla za cíl chránit přírodu či pracovní podmínky?


Evropská komise okolo dohody mlží, případně servíruje „rychlá fakta“ v podobě nezávislého výzkumu, který „ukazuje, že by dohoda mohla přispět k růstu evropské ekonomiky o 120 miliard eur, americké o 90 miliard eur a ekonomik zbytku světa o 100 miliard eur“. Když se ekologická ekonomka Naďa Johanisová pídila po zdroji lákavých čísel, zjistila nejen to, že „nezávislý výzkum“ platila Evropská komise, která dohodu vyjednává a propaguje, ale také že stojí na zcela nereálných předpokladech. Novinář George Monbiot z Guardianu dodává, že podobné projekty - jako třeba zóna volného obchodu USA a Jižní Koreje, skončily buď sporně, nebo fiaskem.


Jak budou rozdány karty ve vztahu byznysu a občanské společnosti, naznačuje celkem příznačně zjištění organizace Corporate Europe Observatory: s nevládními organizacemi byla dohoda diskutována Evropskou komisí osmkrát, s firmami a lobbystickými skupinami sto osmnáctkrát. Zatímco setkání s nevládkami probíhala veřejně, s představiteli byznysu se konzultovalo za zavřenými dveřmi.


Ekonomka Švihlíková označuje dohodu bez servítků za „nástroj k ovládnutí celé Evropy korporacemi (zejména americkými)“. Evropská veřejnost přitom věnuje vyjednávání smlouvy zlomek pozornosti zaměřené na někdy až voyerské sledování politického divadla, které možná v důsledku smlouvy značně ztratí na významu.


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále