NP č.406 > Pošli to dálRozpaky nad lidskou tváříPetr Pospíšil

S prezidentskou volbou dostala politika lidskou tvář – už ne vybírání mezi stranami, ale volba osobnosti.

 

Jaké překvapení, že mezi profesionálními politiky, u nichž se občas zdá, že jejich hlava je spíš držákem od kravaty, zaujal někdo originální a nonkonformní už tím, že je od ucha k uchu potetovaný. Jenže věci, a často právě věci, které poutají tolik pozornosti ke své vizuální stránce, nejsou vždy tím, čím se zdají být.

Že se Vladimír Franz z kraje devadesátých let pohyboval mezi rasistickými skinheady a chtěl z nich mít něco jako národní gardu? Prosím vás, to máte opravdu žaludek připomínat krátkou epizodu z dob, kdy ještě věci nebyly „jasně ideologicky vybarvené“ a společnost se po převratu teprve usazovala, opakovali na všechny námitky Franzovi stoupenci i on sám. Právě tyhle vytáčky ale ukazovaly, jak nezralý a bez sebereflexe Franz je, bez ohledu na všechny své úspěchy a akademické tituly. Pomáhal na svět hnutí, které vedlo k násilí a rasistickým vraždám, přitom to není pro něj důvod ani k omluvě ani k zamyšlení.

Pamětníci navíc začínali připomínat detaily. Na povrch vystoupily nejen obhajoby skinheadského rasismu, ale i účast v násilných bojůvkách, z nichž, podle tehdejších slov Daniela Landy, „má ukrutánskou srandu, když nějakému rákosu přelámou žebra“. Připomenutí došla i pravděpodobná motivace, která Franze mezi holé hlavy a těžké boty přivedla: podobně jako jiný tehdejší propagátor rasistických skinheadů a dnešní nonkonformní konformista J. X. Doležal z Reflexu má značné sklony k manipulaci a ve skinheads viděl tvárný materiál. Možná, že tato vlastnost není u politických vůdců zrovna neobvyklá – měl by se jí ale vyznačovat člověk, který má představovat „alternativu“?

 


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Kdo vládne světu... / Alexandr Budka, Petr Pospíšil > NP č.374 > Téma čísla Torií spiknutí jsou desítky, vzájemně si odporují. Je velmi nesnadné a nemá ani smysl anžit se je propojit do jednoho smysluplného rámce. Představují spíše nesourodou sbírku různých představ, dokument představ o povaze moci.   číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále Nezastavujme v půli cesty! / Andrea Novotná, Petr Pospíšil > NP č.370 > Pošli to dál Vážený ministře financí (nebo kdo to u nás vlastně rozhoduje o pojmenování veřejných budov a prostranství), píšeme Vám v reakci na návrh některých pražských aktivistů, kteří již poněkolikáté odvážně a srdnatě prolomili atmosféru zastydlého čecháčkovství.   číst dále Zpověď nekuřáka / Petr Pospíšil > NP č.487 > Pošli to dál Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.   číst dále