NP č.401 > Pošli to dálLéto s kovbojemAndrea Novotná

Ministr financí se stará nejen o státní finance. Toto léto se postaral i o novináře, které zbavil postrachu zvaného „okurková sezona“.

 

V přímém přenosu jsme mohli sledovat představení, o němž se do té doby šlo domnívat, že se může odehrát snad jen v Itálii v dobách největší slávy mafie anebo v dávnějších časech v některém obzvlášť zkorumpovaném městě divokého Západu.

Kalousek se angažuje proti vydání ministryně obviněné z podvádění při obchodu, se kterým nemá nic společného. Kalousek volá vyšetřovateli. Kalousek volá policejnímu prezidentovi. Kalousek podává na obvolávané stížnost. Kalousek pronásledovaný. Kalousek zamračený. Kalousek zpocený.

Klíčový svědek kauzy obviněný z korupce. Klíčový svědek přicházející o prověrku. Klíčový svědek zatčený na svém pracovišti za účasti speciální jednotky a obviněný z pohlavního zneužití čtrnáctileté dívky.

Byly by to pěkné záběry v detektivce, je to ale realita. Česká republika dělá dojem mafiánského státu – tím spíš, že Kalousek je stále ministr financí. Je mu už všechno jedno a pokládá svou ministerskou funkci prostě za luxusní únik před spravedlností, anebo počítá s tím, že mu projde cokoli?

Těžko říct. Nesnesitelný pocit, že politice vládne mafie, ale není trvale udržitelný. Léto s neposedným kovbojem může také znamenat přípravu na podzim, během nějž proti zkorumpovaným politikům patrně zkusí vystoupit někteří občané v roli šerifů.

Jsou tací, kteří se na to chystají už dnes. Agromagnát Andrej Babiš založil vlastní politickou stranu i vlastní týdeník 5+2 a hodlá právě na odporu ke korupci odstartovat politickou kariéru. Až zvítězí, bude prý Česko „řídit jako svoji firmu“. Znamená to, že ve státě budou platit vztahy nadřízenosti a podřízenosti namísto občanské rovnosti? Že všichni budou podléhat vrchnímu manažerovi? A lze si představit, že jeden z nejbohatších mužů v ČR neměl s korupčním systémem dosud nic společného?

Zvlčilí kovbojové jsou nesnesitelní. Ale s některými šerify může být ještě hůř.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Na okraji zájmu, v centru dění? / Andrej Bakšiš, Andrea Novotná > NP č.398 > Téma čísla Bude tomu dvacet let od summitu v Riu a jeho závazků k trvalé udržitelnosti. Můžeme zavzpomínat, nebo se zeptat: Ukázala se pozornost k životnímu prostředí jako trvale udržitelná?   číst dále Česká práce / Martina Křížková, Andrea Novotná > NP č.379 > Reportáž Lidé, kteří stojí za masivním zneužíváním zahraničních dělníků v českých lesích, se zapletli již dříve ve Vietnamu. Podvod, na který upozornil Nový Prostor letos v lednu, tentokrát však přímo z Hanoje.   číst dále