NP č.397 > Pošli to dálMezi Běloruskem a KocourkovemAndrea Novotná

Dosáhnout vyhlášení místního referenda není nic snadného – v obcích a městech do dvou set tisíc obyvatel je třeba shromáždit desetinu z nich pod petici. Právě k tomu se rozhodli opoziční zastupitelé, zejména zelení a lidovci, na Praze 7.

 

Chtěli zabránit stavbě předražené radnice, jejíž cena může dosáhnout skoro až jedné miliardy, ač by podobná investice byla patrně možná za polovic. Po několika měsících sbírání odevzdali iniciátoři referenda do podatelny 356 petičních archů s 3865 podpisy. Zkontrolovat a orazítkovat kopie trvalo dvěma úřednicím skoro hodinu…

Stalo se, co mohli iniciátoři petice čekat. Přišly výmluvy a snaha referendum zpochybnit všemi možnými i nemožnými obezličkami. Otázky, o nichž se má hlasovat, nejsou podle zastupitelů dobře položené. Bude to muset přezkoumat soud, takže se ještě uvidí, zda z onoho půlmiliardového rozdílu v ceně někdo pamatoval i na „slepou“ spravedlnost – a zda se tato spravedlnost nechá koupit.

Stalo se ovšem i něco, co se tak úplně čekat nedalo. Ti signatáři petice, kteří se podepsali omylem, aniž by měli trvalé bydliště na Praze 7, obdrželi poštou složenku na pětisetkorunovou pokutu. Neoprávněným podpisem petice se dopustili přestupku – a tak radnice neváhala a vychutnala si je. Když jí chtějí zkazit kšeft, ať za to zaplatí.

Bylo by zajímavé vidět úředníky ověřující adresu po adrese a vědět, kolik touto bohulibou prací strávili času. Vzkaz je každopádně jasný: Raději se neangažujte, radši ani nepodepisujte žádné petice, mohlo by se vám to nevyplatit. Takové šíření běloruské mentality, ale pěkně v lokálních, kocourkovských proporcích.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Česká práce / Martina Křížková, Andrea Novotná > NP č.379 > Reportáž Lidé, kteří stojí za masivním zneužíváním zahraničních dělníků v českých lesích, se zapletli již dříve ve Vietnamu. Podvod, na který upozornil Nový Prostor letos v lednu, tentokrát však přímo z Hanoje.   číst dále