NP č.383 > Pošli to dálWoody Allen v ŘíměMarkéta Vinkelhoferová

Na římském náměstí Piazza Navona v podvečer rozbalují stánek jiní kejklíři, než je tu normálně zvykem.

 

Většinou tu čas zpestřují muzikanti, tancuje se break dance nebo se sprejem maluje koloseum pokaždé na jiný způsob. Tohle však vypadá na jinou taškařici. Muži s visačkami na krku ohraničují plácek před kašnou červenobílou páskou. Kolem ní se srotil dav turistů i místních. Bude se tu natáčet. Na jednom místě v pravidelných intervalech šlehají blesky z fotoaparátů. Nevidíme však žádnou hvězdu filmového nebe. Až po chvíli zahlédneme drobnou postavu s kloboukem.

Tak Woody Allen si vybral další evropskou metropoli. Po Londýně, Barceloně a Paříži se s filmovým štábem na léto přestěhoval do rozpálených ulic Říma a začal točit přímo mezi turisty. Bude se tu odehrávat současná variace na Boccacciův Dekameron a Allen si podle svého zvyku v jedné z povídek také zahraje.

Nenechal si na to však vyklidit ulice či náměstí. Naopak, před kamerou se herci a najatý kompars mísí s všudypřítomnými návštěvníky. Filmaři náhodné kolemjdoucí často požádají, zda by se nechtěli chvíli nenuceně procházet před kamerou (Jen, prosím vás, nekoukejte do objektivu!) a volně fotit, jako to dělá na dovolené každý (Jen, prosíme, nefoťte režiséra!). Na fotografování ve stylu paparazzi, které je součástí filmového děje, si totiž najali skutečné italské lovce šťavnatých obrázků. Stane se, že najaté fotografy v honbě za bulvárními momentkami fotí jejich kolegové z branže. Tohle všechno si ještě do třetice zvěční přihlížející turisté ze všech koutů světa. A pak šup s tím na Facebook anebo YouTube pro tisíce dalších.

Film je tak v různých variacích zaznamenaný nesčetněkrát. Spolu s lidmi, kteří se ho chtěli zmocnit, ale stali se jeho součástí.

 


autor / Markéta Vinkelhoferová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Sveď a smeť / Iveta Hajdáková, Michal Děd > NP č.383 > Ženská stránka Muži s výjimečnou schopností vzbouzet u žen erotické šimrání byli vždy předmětem pozornosti, závisti i opovržení. Dříve se rekrutovali zejména z vyšších tříd, jelikož prostý lid byl vázán morálními a majetkovými omezeními. V dnešní době se naopak imperativ sexuální úspěšnosti vztahuje téměř na každého.   číst dále Slyšel jsem dobře??? / Jan Stern > NP č.383 > Fejeton Žijeme ve zvláštním světě. Přesvědčil jsem se o tom celkem nedávno. Ale mám-li vše souvisle vyložit, musím tentokrát začít od Adama.   číst dále Kde se objímá lichvář s politikem / Stanislav Beránek > NP č.383 > Téma čísla Tento příběh ze severočeského města je politickým mikrothrillerem natolik, nakolik je možné takový žánr rozehrát v severočeském městečku. Scenář by mohl být zasazen i do předválečné Ameriky - zkorumpovaní politici, mašinérie nadhánějící volební hlasy, gangsteři, zastrašování oponentů, rasová segregace, krize a nezaměstnanost.   číst dále 73 tisíc let práce / Jan Němec > NP č.383 > Dějiny přítomnosti Revoluce. Slovo, která už známe spíš z reklamy. Lidé z počítačového světa, a zdaleka už nejen programátoři zavření někde v serverovně, ale i běžní uživatelé internetu, však jednu revoluci prožívají. Je spojená s jiným slovem - Linux. Slovem, které znamenalo přepsání všech dosavadních pravidel počítačového průmyslu.   číst dále