NP č.362 > Pošli to dálV sousedství mociAndrea Novotná

Jako již po mnoho let, i letos hostila Praha Fórum 2000 – konferenci založenou Václavem Havlem, jež si klade za cíl, propojovat ideje osobností na poli myšlení s mocí těch, kdo reálně rozhodují. Výsledek je ovšem poněkud rozpačitý.

 

Vedle lidí nesporně inspirat ivních, jako je např íklad sociolog Zygmunt Bauman, a různých v zásadě neškodných veličin na odpočinku, jsou mezi návštěvníky fóra i lidé, jejichž jména vzbuzují pozdvižení. Letos poprvé se proti fóru dokonce demonstrovalo. A důvod? Účast Paula Wolfowitze a Zdeňka Bakaly.

První jmenovaný je bývalým šéfem Světové banky, ještě předtím ale náměstkem na ministerstvu obrany USA v letech 2001- 2005. Demonstranti jej označili za jednoho z původců a plánovačů války v iráku, již ostatně již před nástupem do funkce horlivě propagoval.

Zdeněk Bakala zase proslul jako majitel dolů a člověk s tvrdými lokty vůči obyvatelům 45 000 bytů, které se mu po revoluci podařilo za netržní cenu získat. Před volbami dal 28,5 milionů stranám, které dnes tvoří vládu. Pro aktivisty se tak stal symbolem provázanosti mezi byznysem a politikou.

Fórum 2000 ale vyvolává i další otázky. Sponzorem slov o skromnosti a solidaritě je mimo jiné Coca Cola, imperial Tobacco a automobilka Škoda. V prostředí kravat a pražské i globální elity se mluví mimo jiné o chudobě a sociálním vyloučení – jakou přesvědčivost ale mají podobná slova pronášená v podobném prostředí a za tyto peníze?

Václav Havel se stal symbolem propojení pravdy a moci. Ovšem to, že namísto silné reflexe pronáší v posledních letech už většinou jen nicneříkající klišé naznačuje, že intelektuálům příliš těsné sousedství s mocí nesvědčí.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Zahoďte Prousty! / Jan Stern > NP č.362 > Fejeton Byly doby, kdy jsem si hrával na vzdělance. Ale to už je pryč. Jediný okamžik rozhodl o tom, že jsem definitivně v očích svých poklesl na úroveň kulturního barbara, imbecila a nedouka. Tou zlou chvílí se pro mne stal pohled na seznam laureátů Nobelovy ceny za literaturu. číst dále Chřipka s trvalými následky / Jan Keller > NP č.362 > Téma čísla Hospodářská krize byla už v plném proudu, americké banky a pojišťovny se hroutily jedna za druhou, státy v Evropě i v zámoří přijímaly rázná protikrizová opatření, ale v Česku vládl klid a mír.   číst dále Růžový útok do ztracena / Petr Pospíšil > NP č.362 > Pošli to dál Na podzim před dvěma lety se skupině neznámých nadšenců podařila zajímavá akce – přemalovat narůžovo několik desítek billboardů na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Akce měla značný ohlas a způsobila reklamním agenturám značné škody – takové, že za odhalení původců vypsaly půlmilionovou odměnu.   číst dále Děti květin v důchodu / Alexandr Budka > NP č.362 > Dějiny přítomnosti Hippies jsou asi nejznámější, rozhodně ale nejvlivnější subkulturou. A také nejvíce komerčně zneužívanou, i když punk jim zdatně šlape na paty. Ač často vysmívaní a opovrhovaní, jsou tu už téměř padesát let a odmítají zmizet do propadliště dějin.   číst dále

Nejčtenější články autora

Mokré války / Andrea Novotná > NP č.461 > Téma čísla „Na pití je tu whisky. Voda je tady od toho, aby se o ni bojovalo.“ (Mark Twain) číst dále Vzpomínky k použití / Andrea Novotná > NP č.463 > Pošli to dál Prezident Zeman oznámil, že jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie pojede do Číny a zúčastní se slavnostní přehlídky k výročí konce druhé světové války v Asii. Při zdůvodňování cesty se blýskl svými znalostmi dějepisu a připomenul, že naše svoboda nebyla vykoupena miliony mrtvých pouze na západní a východní frontě, ale že lidé umírali v boji s fašismem (tentokrát japonským) také v oblasti, kterou jsme si zvykli označovat jako Dálný východ. číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále