NP č.350 > Pošli to dálCírkev a dětiAlexandr Budka

Nechte maličkých přicházet ke mně, pravil Ježíš. Nyní se však zdá, jakoby bylo lepší děti do kostela nepouštět. Sexuální skandály v katolické církvi se vracejí jako bumerang.

 

Už mnohokrát bylo zopakováno, že zametání pod koberec nic neřeší a jen zhoršuje následky, ale zdá se, že církevní představitelé se stále nepoučili a krizovou komunikaci příliš nezvládají. Celá věc se tak může jevit daleko horší než je a dochází k nejrůznějším účelovým interpretacím a zevšeobecňování. To ale rozhodně není argument pro to, aby církevní autority opět propadly sebelítosti a celou záležitost označily za pletichy nepřátel víry.

Pedofilů v řadách kněží rozhodně není víc, než v jiných profesích přicházejících do styku s dětmi, to je třeba zdůraznit. Není jich tam ale ani výrazně méně a duchovní stav sám o sobě nijak nechrání před lidským selháním. Naopak, život bez rodiny a exponovaná pozice morální autority, kterou zároveň okolí podrobuje nemilosrdnému zkoumání, je psychicky velmi náročná. Zatímco mnohé pomáhající profese mají k dispozici systém konzultací, supervizí, odborné podpory a vzdělávání, kněží jsou často ponecháni na holičkách.

Je třeba otevřeně přiznat, že kněžství je dnes v hluboké krizi. Mladí lidé obtížně hledají motivaci k tomuto povolání a kamenem úrazu je často celibát. „Jít na kněze“ dříve představovalo slibnou kariéru, přitahující i nepříliš duchovní jedince. Dnes si však nelze příliš vybírat a kvůli celibátu kněžství často přitahuje osobnosti s všelijak pochroumanou sexualitou, toužící tak uniknout před problémem. Selhání je pak otázkou času.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Expertem na vlastní život / Jakub Černý > NP č.350 > Téma čísla Terapeut je vědoucí specialista, jeho klient zas nevědomý laik. Přes bouřlivý vývoj psychoterapie se na tomto rozdělení dlouho nic zásadně nezměnilo. Až se objevila postmoderna.   číst dále Doučovací kurz živočichopisu / Jan Stern > NP č.350 > Fejeton Milí žáci, v dnešní době zostřeného boje o zaměstnání je třeba se neustále vzdělávat. Nový Prostor vám podává pomocnou ruku a zvláště na této stránce, jak jste jistě již zaznamenali, si můžete pravidelně doplnit kvalifikaci způsobem, jaký jinde nenajdete. Naše postgraduální vzdělávací kurzy jsou natolik výjimečné, že dle mnohých nelze poznatky z nich v běžné realitě vůbec uplatnit. Natolik jsou luxusní a specializované.   číst dále Chvála psychoterapie / Ester Danelová > NP č.350 > Téma čísla Vědecký materialismus nechtěl s psychoterapií kamarádit. A tak odešla relativně potichu do míst, kde ji nešlo moc vidět. Skoro by se mohlo zdát, že nebyla - ale byla. Teď už to víme. Nakolik však po odpískání vědeckého materialismu opravdu zdomácněla?   číst dále Co čekat od psychoterapie? / Zbyněk Vybíral > NP č.350 > Téma čísla Psychoterapie není ani psychologie, ani psychiatrie, ani šamanismus. Není to grafologie, věštění z karet, ani diagnostika. O co se tedy jedná?   číst dále