NP č.532 > Téma číslaPůst redukuje na samou podstatuKateřina Papežová

Je tu masopust! A po něm půst. Odepření si potravy je prastará praxe, která dokáže vaše tělo zresetovat a vyladit do bezchybné harmonie. Jak je to s duší?

Obecně zde mluvíme o několikadenním půstu, velice přínosné jsou i každotýdenní jednodenní půsty, anebo alespoň ty úplňkové. Cestou může být i noční půst, kdy nejíme alespoň 12 hodin (a 8 z nich prospíme). Pokud ale chceme dosáhnout trvalých, zásadních a uzdravujících změn ve svém těle a duši, je dobré podstoupit abstinenci potravy (s přijímáním dostatku tekutin) na celý týden. Abstinence je slovo na místě, pokud to totiž uděláme, uvědomíme si, jak často používáme jídlo jako výplň za něco jiného, kdy si jím dosycujeme například nedostatek lásky, tím pádem i sebelásky. Nejlepší dobou pro týdenní půst je období probouzení přírody, tedy jaro, nebo naopak ukládání ke spánku, tedy podzim. Odměnou nám bude navrácené zdraví, jiskření energie, projasněné a zostřené smysly, napnutá, vyživená pleť, a hlavně očištěná duše, neboť naučit se spočinout, zastavit se a najít sama sebe, je zřídlo, ze kterého pramení síla, co sytí duši. Za to všechno pár dní bez jídla stojí, ne?


Co si naše tělo všechno pamatuje
Naše tělo je božsky dokonalý fungující stroj, který sice vychylujeme špatnou životosprávou a stresem, ale když mu dáme podmínky, dokáže se samo opravit. V období půstu, kdy se zříkáme veškeré potravy krom vody a malého množství ovocných nebo zeleninových šťáv, mu dáváme potřebný čas, a hlavně klid na očistu a odbourání nepotřebného, či dokonce škodlivého. Mluvíme nejen o úrovni fyzické, ale i duchovní a energetické.

Naše smysly jsou jako vlákna k vnímání světa, během k půstu se stávají čistšími a jasnějšími

Je dobré si v této souvislosti rovněž uvědomit, že naše tělo sestává minimálně z 80 % z vody, a jak známo, voda má svoji paměť, je velmi citlivá na jakékoli podněty a ihned na ně reaguje změnou struktury. Cokoli se tedy odehraje v našem těle i na mentální úrovni, vše se zrcadlí ve všech buňkách našeho těla bez rozdílu. A všechny buňky mluví „stejnou řečí“. Naše buňky si při své geneticky vrozené inteligenci (vyvíjející se miliony let) vše pamatují a tato paměť po celý náš život ovlivňuje nejen strukturu neuronové sítě, tvorbu či zánik neuronových spojů. Životní styl včetně způsobu výživy ovlivňuje naše životy, myšlení, stav mysli, ale i míru aktivity našich genů vlivem epigenomu (změna reakcí či vypínání genů), jejich chování, v jistém smyslu modifikuje vliv DNA na náš život či nemoci, rozvíjí naši spiritualitu. Věci, které se odehrávají v mozku či naší mysli, se neomylně dokonale odrážejí v integrovaných procesech všech buněk. A na této úrovni také působí na vnější prostředí, kvantově propojené živé organismy. V průběhu půstu dochází k „očišťování paměti“ vody v našem těle.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Kateřina Papežová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Sexuální výchova na Netflixu / Benjamin Slavík > NP č.532 > Kultura Navzdory tomu, že se seriál Sex Education při pohledu z prvního plánu jeví jako pouhý produkt pro rychlé pobavení teenagerů, tak mu lze přiznat větší význam. číst dále Přeji vám, abyste už nemuseli vycházet / Dagmar Kocmánková, Jan Štěpánek > NP č.532 > Prodejci NP Dvorní šéfkuchař britské ambasády Vojtěch Kalášek připravil pro bageterii Boulevard podzimní britské chef menu. A britská ambasáda se rozhodla výtěžek z této akce věnovat na charitu. Šek na čtyřicet tisíc nám předal britský velvyslanec v ČR pan Nick Archer. Při té příležitosti jsme měli možnost udělat s ním rozhovor o – kromě jiného – životě na ulici v Česku a Británii. číst dále Spotřebujte do data zkázy / Alžběta Holcová > NP č.532 > Téma čísla Do odpadu putuje celá třetina všech globálně vyprodukovaných potravin, což je množství, které by dokázalo nasytit více než dvě miliardy lidí. Okolo 8,8 milionu tun potravin je  jen v EU vyhozeno kvůli nepřesnému označování trvanlivosti. Z evropských (ale i českých) průzkumů jasně vyplývá, že spotřebitelé datům na obalech nerozumějí, s potravinami nakládají nesprávně a naprosto nezávadné potraviny tak často končí úplně zbytečně v koši. číst dále Přátelství & párky / Martin Selner > NP č.532 > Jiné čtení Po týdnu se vrátil zpět do stacionáře, ležel doma nemocný. Rozdává úsměvy na všechny strany. Vypadá o dost lépe než já, taky by mi prospělo pár dní si odpočinout. číst dále
Odběr novinek

Dobré zprávy z NP Chcete vědět, co je u nás nového? Přihlašte se k odběru newsletteru.

Zásady zpracování osobních údajů