NP č.525 > KulturaTenhle film je jako atomová bombaJakub Yellen

Režiséra nového filmu Jack staví dům Larse von Triera vyzpovídal filmový teoretik Peter Schepelern, jeden z největších odborníků na jeho filmové dílo a autor monografie Lars von Trier a jeho filmy.

Jack je sériový vrah. Jaký je ale jeho charakter?
Já byl vždycky blázen do Patricie Highsmithové (americká spisovatelka proslulá svými psycho thrillery s násilným obsahem a prvky černého humoru, pozn. red.), která měla psychopata snad v každé své knize. Hodně jsem v jejích knížkách, ale i jinde studoval, jak psychopaté reagují, a zjistil jsem, že o sobě jen zřídka vědí, že jsou psychopaté, protože mají sklon neustále obviňovat někoho druhého. Já ale chtěl, aby moje postava věděla, že je psychopat, aby toho mohla využívat. To je jeho základní charakter.


Takže jsi při psaní zažil spoustu legrace...
No, je to nejvíc „hitchcock" film, jaký jsem kdy udělal. Obsahuje mnoho jeho prvků, třeba jedna z posledních scén, kdy Jack visí na zdi jenom za nehty. Hodně mě při psaní bavilo krmit Jacka tím, co říká, bavil jsem se u toho a poukrýval na mnoha místech malé vtipné narážky a odkazy, ale ty budu asi chápat jenom já, málokdo to podle mě díky kontextu bude tak brát. I když možná...

jack je psychopat a já chtěl, aby to o sobě věděl. to je jeho základní charakter.

Jack je příšerný člověk, který dělá příšerné věci, jež divákovi velice explicitně ukazuješ. Jsou to ty nejpříšernější scény, jaké jsem v tvých filmech kdy viděl. Proč tyhle scény musíme vidět? Je to nezbytné?
Myslím si, že to nezbytné je. Když vidíš jen oči muže, který je bodnut nožem, jako by ses omlouval, že je to příliš hrozné, než abys to divákovi mohl ukázat. Já si ale myslím, že by se žádný film neměl za nic omlouvat. Je důležité natáčet a pouštět lidem filmy, které zkoumají zákoutí, praskliny a škvíry, kam se ještě nikdy nikdo nepodíval. Jak už jsem řekl mnohokrát: dělám filmy, které tu chybějí. Nebo se o to aspoň snažím.


V tomhle filmu používáš něco, co jsi ještě nikdy neudělal – v jakési montáži cituješ svá předchozí díla. Cítím to jako určitý druh závěti, bilance, jako bys říkal „jsem hotov". Rozumím tomu správně?
Především to z mojí strany chápej jako určitou troufalost. Potřeboval jsem tam dostat souhrn nějakých kulturních významů a prostřednictvím scén z mých minulých filmů jsem toho dosáhl, i když si můžeš říkat, že je trochu pompézní používat vlastní práci. Ale přinejmenším je to levnější, než kdybych použil záběry z E. T. mimozemšťana. A navíc mě to bavilo.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Maceška, dáma s neobyčejnou pověstí / Jana Vlková > NP č.525 > Herbárium Viola × wittrockiana - Květina, kterou mnoho lidí spojuje výhradně se hřbitovní výsadbou, se prodrala do nejlepších hipsterských restaurací. Tak rozporuplnou rostlinu potkáte málokdy. číst dále Sešit od slova „sešít“ / Štěpán Materna > NP č.525 > DIY Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit. číst dále Aby žáci učili učitele / Štěpán Materna > NP č.525 > Startér Robotika je na vzestupu, brzy bude ovlivňovat naše životy. Přesto se o ní na školách moc nedozvíte, možná i proto, že se učitelé tohoto předmětu trochu bojí. Projekt Robici.cz se snaží, aby výuka robotiky byla co nejsnazší. A aby si o ni žáci učitelům sami říkali. číst dále Podivné dědictví / Stanislav Komárek > NP č.525 > Jiné čtení Člověk je mezi všemi bytostmi jistě nejchudší na pevná vrozená schémata pro jednání a nejpřístupnější výchovným a kulturním vlivům, ale to zdaleka neznamená, že naše vrozené dispozice jsou nicotné a lze je zanedbat – při bližším pohledu naopak vidíme velice jasně, že mnoho našich reakcí a přání patří spíše do východoafrické savany úsvitu lidstva nežli mezi kompjútry a šanony. číst dále