NP č.522 > Téma číslaVšichni žijeme v hospoděRedakce

Je vlastně úplně jedno, jestli štamgast, co do sebe denně leje litry piva, a nebo zapřisáhlý abstinent, a nebo vlastně cokoliv mezi těmito dvěma extrémy. Ať už je váš vztah k hospodě jakýkoliv, možná ani netušíte, jak moc tahle společenská instituce ovlivňuje naše životy.

Jak v rozhovoru s Janou Hessovou říká sociolog Jiří Vinopal, hospody byly vždy centry nějakých sociálních hnutí. V Čechách v hospodě začínaly jak kulturní, politické, tak sportovní organizace. Sokolovny začaly vznikat buď u hospod, nebo si sokolové postavili sokolovnu zároveň s hospodou, kde se pak scházeli. A na to navazuje v rozhovoru s Liborem Hruškou historik Jiří Rak, když říká, že všechny revoluce vždy začínají v hospodách a že noční můrou každé vrchnosti je brblající lid u piva. A zároveň chmurně dodává, že současný útlum hospod je špatný pro občanskou společnost. Protože společnosti lidí, kteří sedí doma – jak hezky říká – „je tak trochu jako návrat do biedermeieru. Nechte politiku politikům, mají větší hlavu, vy se skromně radujte z malých radostí. Atomizovaní jedinci jsou snem politiků".


Že to nemusí být s budoucností české hospody tak zlé – byť stát skutečně hostinským pořádně zatápí – dokazuje reportáž o spolku Dubáci. Parta mladých lidí se pustila do rekonstrukce roubenky a přivádí znovu k životu sto let starou vesnickou hospodu –se vším všudy. Včetně společenského života, sektávání a konunitního prožívání tak, jak to instituce hospody před sto lety dělávala.


Hospody a to, jak to v nich funguje, nabízejí úžasný pohled na to, jak se která dějinná epocha vypořádává se svými svébytnými jedinečnostmi. Jsou skvělým indikátorem dobových nálad a kulturních a společenských zvyklostí. A tak se na dalších stránkách dočtete mimo jiné i o tom, jak ještě pár generací zpět, když šel muž do hospody, žena jej doprovodila, šla do biografu a pak jej zase vyzvedla. Protože slušné ženy přece do hospody nechodí. A nebo jak současná generace mladých lidí objevila kouzlo hospod v on-line hrách ve virtuální realitě. Zkusili jste si někdy poklábosit v hospodě s avatary mystických bojovníků, abyste se pak dohodli, že si v realitě zajdete do hospody skutečné?


Že je česká hospoda i skvělým podhoubím a inspirací literární nebo hudební, to asi netřeba připomínat. Je ale také svébytným prostorem pro umění malířské. Ivan Adamovič se pustil do studia hospodských nástěnných maleb a ve svém textu se ptá: „Budou uměnovědci budoucnosti odkrývat vrstvu po vrstvě přemalbu dnešních hospodských zařízení v hledání autentického umění 21. století?"


Ať chceme nebo ne, v určitém smyslu všichni žijeme v hospodě. Instituci, která odráží naši kulturu a dějiny možná i více, než si chceme připustit. Pokud se na to podíváme takto, pak z toho vychází jediné – můžeme se rozhodnout, jestli chceme žít v hospodě, kde se lidé potkávají a baví a inspirují, a nebo jestli budeme žít v té naší malé, začouzené, špinavé IV. cenové skupině, smířeni s podmíráky.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Nová šance pro kapelu Gang Gang Dance aneb chill letošního léta / Benjamin Slavík > NP č.522 > Kultura Co budou letos v létě poslouchat hipsteři, když se se sluchátky na uších vydají do přírody? Co se stane nejlepším chillem stejného období? Nepřišla právě nyní doba, kdy by se každý měl povinně zamilovat do americké kapely Gang Gang Dance? číst dále Snad nedopadnu jako Johanka z Arku / prodejkyně Leona, Prodejce Pavel > NP č.522 > VIP Rozhovor Prodejci Nového Prostoru a zároveň partneři Leona a Pavel jsou jedněmi z nejmladších prodejců. Do Prahy a k prodeji NP se dostali teprve nedávno a společně tu hledají nové šance a životní příležitosti. Od YouTubera Kovyho je věkově dělí vlastně jen pár let, přesto žijí ve zcela odlišných světech. Tedy na první pohled. Když dojde na povídání o životě, ukáže se, že si dobře rozumějí. číst dále Umělá inteligence a umělé ženy / Darek Šmíd > NP č.522 > Novinky / Technoskop V ekonomice budoucnosti se budou do značné míry odrážet důsledky nasazení umělé inteligence. Pro představu, jak růžové časy se na nás řítí, zapátrejme v nejnovějších zprávách o jejím využití. číst dále Pivoženky / Jana Hessová > NP č.522 > Téma čísla Hospoda je čistě mužský fenomén. Ale vztah žen k hospodám a pivu se proměnuje. „Ženy sice dodnes preferují cukrárny, kavárny a vinárny, ale pomalu se i tohle mění,“ říká sociolog Jiří Vinopal. číst dále